Концерт на Детската музикална школа към НЧ „Никола Вапцаров“ и хоров концерт – част от честванията на 155-годишнината на читалището в Благоевград

На 14.10.2021 г. (сряда) от 18.30 часа на сцената в салона на Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ ще се представят бивши и настоящи възпитаници на класовете по пиано, цигулка и мандолина към Детската музикална школа на читалището.

Като гост-изпълнители ще се изявят деца от Вокално студио „Фа диез“. Концертът е част от празничния събитиен календар по случай 155-годишнината на читалището. През настоящия юбилеен сезон Народно читалище „Никола Вапцаров“ отвори врати за още един клас към Детската музикална школа – по китара, с преподавател младият Тодор Язовалийски.

На 23.10.2021 г.  (събота), от 16:00 часа, в зала „22 септември“ концерт ще изнесат  Вокален ансамбъл „Езерец“ към благоевградското читалище и гостите от София – Академичен хор „Ангел Манолов“ и Вокална формация „Дилмана“ с диригент Дарена Попова.

И двата концерта са с вход свободен и са посветени на 155-ата годишнина от основаването на местното читалище. В далечната 1866 година, когато поробена България се готви за „свобода“, в тогавашния град Горна Джумая, родолюбиви българи прозорливо виждат, че на бъдещите поколения са нужни образовани и духовно извисени хора. Така основателите на читалището – Димитър Янакиев Бисеров и родолюбиви местни учители, учредяват Народно читалище „Съгласие“ – днешното Читалище „Никола Вапцаров-1866“. Тази институция става център на всички културни и обществено-политически прояви в града.

Pin It on Pinterest