Концерт на Български камерен оркестър – Добрич

На 21 юни от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ активната програма на нашия оркестър с гостуващи диригенти и солисти продължава успешното си развитие с концерта посветен на 100 годишнината от рождението на Лазар Николов / 1922 – 2005 /.

Маестро Деян Павлов е познат като Главен диригент на Плевенската филхармония. Музикалното му образование започва от НМУ „Любомир Пипков“ гр. София. Учи в НМА  Проф. Панчо Владигеров“  и завършва със специалности  хорово и оперно – симфонично дирижиране при преподавателите проф. Георги Робев, Васил Казанджиев, Борис Хинчев и Иван Вулпе. По време на следването си е награждаван със специална диригентска стипендия на името на проф. Георги Димитров и златна значка за отлично обучение.  Специализирал е в майсторските класове на професорите Карл Остерайхер, Хайнц Рьогнер, Иля Мусин. Деян Павлов е дирижирал и ръководил повечето опери и оркестри в България. Концертирал е по цял свят и е участвал в множество престижни фестивали. Записвал е за български и чужди радио и телевизии. Регулярно прави записи с Български симфоничен оркестър в БНР на филмова и съвременна музика за международни  продуцентски къщи. Има издадени множество компактдискове. Музика към филми, записана от него, е отличена с награди „Сезар“ (2001, 2004), номинация за „Оскар“ (2006) и номинация за „Златна Палма“ (2007). Притежава богат и разнообразен репертоар оперни, оперетни, ораториални, симфонични и камерни творби, много съвременни и български. Води регулярно майсторски класове по дирижиране с млади италиански и корейски диригенти. Ръководител е на редица дидактични концерти със солисти инструменталисти, певци и диригенти. Ръководител на студентските оркестри в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ от 2005 до 2009 г.  Музикалната критика за него: „Брилянтен звук на оркестъра, чудесно диригентско присъствие на Деян Павлов !“ – в. „Музика Вива“, 2004 г. „Интерпретацията на диригента Деян Павлов носеше облика на проникновена изповед“ – сп. „Музика“ 2006 г.

Наума Найман е родена в Антверпен, Белгия през 2005 г. Едва 4 годишна тя е приета в НМУ „Любомир Пипков” София в класа по виолончело на Даниела Черпокова. През годините работи с челисти и педагози като Стефан Попов, Доминик де Вилианкур, Ромен Гарио, Мартина Щукан, Стефан Хаджиев, Разван Сума, Владимир Перлин, Кирил Родин, Денис Северин, Лазло Феньо и др. През 2016 г. младата виолончелистка взема участие в Моцарт фестивал в Нарни, Италия. От 2016 до 2019 г. е и най – младият музикант в Music Campus Balchik. През 2018 и 2019 г. Наума участва в Musica Mundi – курс и фестивал в Белгия. Участва в Cellissimo festival на НМА „Проф. Панчо Владигеров” София. През лятото на 2020 г. е поканена в International Summer Academy в Швейцария. Юли 2021 г. участва и в първото издание на „Quartet Intensive“ в София. По-късно същия месец е част от Allegra Festival and Academy в Русе. През август 2021 същата година Наума е поканена и в International Music Festival Chieti Classica в майсторския клас на Ромен Гарио, както и  за концерти в Киети, Италия. През 2017 и 2019 г. Наума свири като солист с Камерен оркестър „Софийски Солисти“, а през 2020 г.  е солист на Czech Moravian Philharmonic Orchestra в Швейцария. Март 2022 г. свири с Академичния симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Концертира в камерни ансамбли и като солист в Белгия, Швейцария, Италия и България.

ПРОГРАМА:

Георг  Фридрих Хендел / 1685- 1759 / – Concerto grosso  op. 6 № 8  Es dur

Йозеф  Хайдн / 1732 – 1809 / – Концерт за виолончело и оркестър До мажор 

Солист Наума  Найман – виолончело

Лазар Николов / 1922 – 2005 / –  Концерт за струнен оркестър

Билети 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв., от 16.30 ч. в деня на концерта.

Pin It on Pinterest