Комисията за защита от дискриминация награди Община Казанлък

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) връчи на Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова Почетния плакет на Комисията и седем сертификата за Община Казанлък и още шест отличени обекта за принос към осигуряване на подходяща архитектурна среда за хора с увреждания: ИМ“Искра“, Музей на розата, тракийска гробница „Шушманец“, Казанлъшката тракийска гробница, Младежки дом и Бюрото по труда.

Наградите връчи днес в Областна администрация Стара Загора председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева на Кмета на Казанлък: „Искаме да показваме отличниците, тези, които са вложили ресурс и усилия за подобряване на достъпа до различни сгради за хората с увреждания. Община Казанлък е добър пример за областта.“, посочи доц.Джумалиева.

Галина Стоянова благодари за отличията: „Местата за достъпна среда ги определяме в разговор с гражданството.“, посочи тя. „За нас е важно от най-малките до най-възрастните да имат достъп до всички важни сгради. Най-много внимание в тази посока обръщаме на културните обекти, защото те са основна цел, свързана с туризма в община Казанлък.“, коментира осигуряването на достъпна среда в общината Кметът на Казанлък.

Само през последните няколко години Община Казанлък значително подобри достъпа на хора с увреждания до обществени сгради. По различни европейски проекти, паралелно с обновителните дейности на сградите, бяха изградени рампи, платформи и тоалетни за хора с увреждания в образователната и културна инфраструктура – за три детски градини в Казанлък, пет училища по населени места, междублоковите пространства в двете зони за отдих в обновения ж.к.“Изток“, културни институти, сградата на Общината.

Отличието на Община Казанлък се връчва съобразно целите и критериите на Националната кампания „Достъпна България“ на КЗД. Безсрочната кампания Комисията за защита от дискриминация започна в края на 2017 година в Международния ден на хората с увреждания 3 декември. Кампанията цели да подпомогне решенията на проблеми на хората с увреждания в сферата на недостъпната среда. В действията си КЗД се води от закона, който е категоричен, че изграждането и поддържането на недостъпна среда е дискриминация. При хиляди инспектирани обекти от създаването си до края на месец септември тази година КЗД е направила над 1 300 препоръки за коригиране на неравенства на правата и е издала близо 600 решения за подобряване на недостъпна среда.

Награждаването се състоя преди да започне публично обсъждане на Проект за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията с представители на местните власти, гражданското общество, бизнеса, академичната общност и медиите. Участниците в срещата бяха приветствани от областния управител на област Стара Загора Гергана Микова, на която също бе връчен Почетния плакет на Комисията.

Представителите на отличените обществени институции в Казанлък получиха лично от Кмета Галина Стоянова своите награди за осигурена достъпна среда.

Pin It on Pinterest