Кои ще са новите лауреати на Националната литературна награда „Елиас Канети” в Русе

Започна приемът на предложения за Националната литературна награда „Елиас Канети“. Те ще бъдат подавани в Община Русе до 31 май. Общината е съучредител на престижното отличие заедно с Международното дружество „Елиас Канети”. Наградата се присъжда на всеки две години в категориите белетристика и драматургия. Ще бъдат отличени творби, публикувани и реализирани за първи път в България в периода от 1 юни 2019 г. до 30 май 2021 г. 

Победител в последното издание на конкурса през 2019 г. стана Рене Карабаш за романа си „Остайница”. 

Пълният регламент на конкурса е публикуван на сайта на Община Русе, откъдето може да бъде изтеглен и формулярът за кандидатстване. Към него трябва да бъдат приложени снимка и творческа справка за автора, както и 7 екземпляра от предложената за награда творба (книга/драма). Предложенията се изготвят от творчески съюзи, културни институти, издателства, университети и научни институти.

Ще ги оценява комисия в състав: двама литературни критици, театрален критик, изтъкнат български автор, носител или номиниран за наградата „Елиас Канети”, представители на Международното дружество „Елиас Канети”, Общинския съвет и Община Русе. 

Наградата включва диплом, статуетка и парична премия. 

Предложения се приемат на адрес: Русе 7000, ул. “Цариброд” 3, Община Русе, отдел “Култура” – за НЛН “Елиас Канети”.

Pin It on Pinterest