Книга разказва историята на старозагорското село. Преславен

Тя е част от дарителската кампания „С грижа за храма“

Книгата „Зрънца от историята на село Преславен“ разказва историята на старозагорското село от 1873 година насам. Тогава Бойчо Русев, племеник на поп Минчо Кънчев учредява местния революционен комитет. В основата на идеята и реализацията е Стойка Генова, секретар на НЧ “Димитър Наумов 1908” в селото. Родът й се е преселил от Одринска Тракия, но тя е  родена и израсла тук.

„Идеята се роди през 2015 година, при мен дойде баба Венка Русева, която предложи да ми разкаже каквото знае за селото и случки, на които е била свидетел. Записах разказа й, тя пък казала на други преславенци, които оцениха колко е важно да съхраним историята и започнаха да идват. Аз потърсих Милка Рашева, тя е от рода на ген. проф. Ганчо Савов, създал първото в България военно неврологично отделение, чийто внук пък е проф. Николай Габровски, също известен неврохирург. Постепенно се събраха доста материали – емоционални и любопитни разкази за факти, събития и личности, свързани със селото. Направихме кампания за събиране на снимки и документи. Но дойде един момент, в който работата по книгата изостана, покрай многото други дейности“, разказва Стойка. До тази година, когато заради епидемията от „Ковид 19“ бе въведено извънредното положение и в продължение на два месеца читалището не работи. Време, в което тя се заема сериозно със завършването на книгата. Поканила Снежана Маринова от РБ „ Захарий Княжески“ за редактор, а като опитен краевед тя обогатила информацията, включвайки източници от други библиотеки и Държавния архив. Снимката на корицата пък е направена от Жейна Желева. Така в 128 страници увлекателно и живо е разказана историята на едно от най-големите и живи села в Община Стара Загора. Книгата излиза с подкрепата на общината, зам.-кмета Милена Желева и кметството в селото с кмет Митко Митев.

На 8 ноември – св. Архангел Михаил, когато е празникът на Преславен и на храма, трябваше да бъде официалното представяне на книгата. Но заради усложнената обстановка то ще бъде символично – след празничната литургия отец Петър Радев ще я освети и всеки би могъл да си я закупи. Защото тя се издава с благотворителна цел, като част от кампанията „С грижа за храма“, чиято цел е да се съберат средства за реставриране на иконите от иконостаса в храма. Това е първата сграда, възстановена през 1887 година след опожаряването на селото. Иконите са дарени от местни жители през 1888 година и вече повече от 130 години не са реставрирани. Със спомоществователството на двамата арендатори – Йордан Танев и Димо Вълков, и на Младен Митев, три от тях вече са обновени. Надявам се продажбата на книгата да помогне за набиране на още средства, да има и други дарители, казва Стойка Генова. От 9 години тя е секретар на читалището и е неизчерпаем източник на интересни идеи, които се реализират в отлично сътрудничество с кмета Митко Митев. Най-интересен е празникът „Пътят на хляба“, когато се прави зажънване на нивата и се пресъздават обичаите. Улиците си имат имена, дори има улица „Пътят на хляба“. На Трифон Зарезан се прави дегустация на вина, програмата „Ваканция в читалището“ обединява децата от местното училище „Бойчо Русев“ и тези, които идват през лятото при баба и дядо. Стопанките се надпреварват в конкурс „Моята цветна градина“, на 1 март се раздават мартеници, за Коледа се пали елха, няма празник, който да е останал неотбелязан… Дори коронавирусът не попречи да се проведе и първият поетичен конкурс „Стихове за Преславен“, в който участват 8 души. Стиховете са журирани, определени са наградите и те ще бъдат връчени следващата седмица, естествено – без публичност.

И макар тази година по обясними причини празниците да не се провеждат, или да са само символични, преславенци вярват, че догодина всичко ще бъде както трябва. 

И понеже стана дума за дарителската кампания „С грижа за храма“ – средствата се събират в кметството в село Преславен или на BIC – STSABGSF ДСК – гр. Стара Загора. IBAN BG04STSA93000005735046 – за дарителската кампания „С грижа за храма“

Pin It on Pinterest