Кметът Станислав Дечев и д-р Теодоси Андровски предадоха на РИМ-Хасково пръст от Козлодуйския бряг

Хасково почете паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Официални лица, ученици, деца и граждани поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев. Отец Никола отслужи заупокойна молитва за загиналите за свободата на Отечеството. 

„На 2 юни всеки търси най-силните думи, за да изкаже своята признателност и благодарност пред подвига на Христо Ботев и героите, загинали, за да я има днес България. Аз не съм привърженик на силните думи и вероятно затова толкова силно ме трогна един личен жест, за който искам да ви разкажа“. С тези думи кметът Станислав Дечев представи пред множеството инициативата Хасково да притежава част от пръстта, върху която е стъпил Христо Ботев. 

„Преди няколко дни с нас се свърза д-р Теодоси Андровски. Той разказа за скъпия дар, който прави на Хасково г-н Алтимир Танев от Лом. Този човек е изпратил пръст от Козлодуйския бряг. На пръв поглед това е дребен жест, но всъщност той е зареден с огромен заряд. Защото това е пръстта, по която преди 145 години са минали Ботевите четници по пътя към Българската Голгота. И тази пръст е безценна, както е свещен всеки камък на Околчица, съхранил спомените за последните земни дни на  Христо Ботев. Ето така аз приемам дарението на г-н Танев за Хасково. Един на пръв поглед дребен жест, но с тежестта на завет към нас и идващите поколения- да пазим всяка частица от Ботев, защото Ботев е България!“, каза кметът Станислав Дечев. 

Градоначалникът и д-р Андровски предадоха на директора на РИМ Хасково Пенко Добрев тази реликва, която музейните работници ще съхраняват и всяка година на 2 юни тя ще бъде част от тържествения ритуал в памет на Христо Ботев. 

Кметът на община Хасково Станислав Дечев благодари на всички хасковлии за това, че за първи път от много години насам паметникът на Христо Ботев е отрупан с цветя много преди да завият сирените. 

Pin It on Pinterest