Кметът на Видин: Учениците от СУ „Цар Симеон Велики и ППМГ „Екзарх Антим I“ ще посрещнат 15 септември в обновените по проект учебни корпуси

Това съобщи Огнян Ценков след редовното заседание на Общинския съвет във Видин в коментар пред медиите. Той отбеляза, че дневният ред включва 55 точки и се спря на по-значимите сред предложенията в него – промяна в поименния списък за капиталови разходи; поемане на общински дълг за осигуряване на финансиране за изпълнение на проектите “Основна реконструкция на централна пешеходна зона” и „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин”, (в СУ „Цар Симеон Велики“ и ППМГ „Екзарх Антим I), които се изпълняват по договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж”; осигуряване на средства за процедурите ин витро и др. „Искам да обърна внимание на поемането на дълг от фонд „Флаг“, което предизвика определени дебати. Аз обясних, че това е една процедура, свързана с осигуряване на средства за изпълнението на тези проекти. Подобни задължения са поемани и преди. Самият процес на изпълнението на проекта изисква авансово плащане, междинни плащания. В крайна сметка очакваме възстановяване на средства, след като приключат дейностите по строително-монтажните работи, строителния надзор, авторския надзор, публичност. Ние сме задължени по договор да изплащаме средствата по зададените към нас платежни документи в пълен размер, иначе ще търпим санкции“ – обясни Ценков. Той допълни, че проектите се реализират в реалните срокове, има удължаване, съобразно възникналите през периода неблагоприятни метеорологични условия, но независимо от това ще бъдат изпълнени. „Дори за двете училища – „Цар Симеон Велики“ и Природо-математическата гимназия, заедно с ръководствата им и изпълнителите, ние ще се постараем за новата учебна година учениците да започнат занимания в своите учебни корпуси. Физкултурните зали ще бъдат завършени впоследствие.“ Значителна част от предложенията бяха свързани с образованието, защото до 6 септември е необходимо да се изпратят решенията за включването в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2019/2020 година в Министерството на образованието и науката.

Относно експлоатирането на темата със заплащането на медицинските работници в МБАЛ „Св. Петка“, кметът заяви: „На извънредното заседание, което се проведе на 9 юли, се прие решение, което е незаконосъобразно поради своето съдържание и поради обстоятелството, че не бе прието с необходимия брой гласували „за“ общински съветници – 19 (поименно, с подпис), понеже има разпореждане с общинско имущество и с финансови средства. Тогава бях категоричен, че ще подам жалба до Административен съд. Не съм го направил поради обстоятелството, че областният управител на Видин обжалва.“ Огнян Ценков каза, че ако решението е законосъобразно и трябва да се отделят средства от бюджета на Община Видин за увеличение на заплатите на медицинските работници, то това биха могли да бъдат средствата от трудовите възнаграждения на общинските съветници – вносители на предложението. Те не са изплащани от два месеца и впоследствие ще се задържи изплащането, а те сами да вземат решение – ще се лишат ли от своите възнаграждения.

Кметът на Видин призова чрез медиите гражданите и гостите на града да посетят и се насладят на спектаклите от третия сезон на фестивала „Летни вечери на операта и балета „Баба Вида“, който се провежда от 2 до 4 август. В него са включени представления на операта „Набуко“ от Джузепе Верди, камерната опера „Процесът Мерилин Монро“ от Роланд Баумгартнер, която ще се играе на 3 август от 16.00 ч., в залата на Общинския съвет и входът за нея е свободен, танцовата драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов, операта-буфа „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, както и музикалният проект за деца от 3 до 7 години „Пей с Музичко“, който ще събере най-малките в Крайдунавския парк, в близост до скулптурите на лисичките.

Pin It on Pinterest