Кметът на Видин: Когато сме обединени и вдъхновени, можем да осъществим всяка голяма кауза в името на България

С тържествена церемония на централния площад „Бдинци“ Община Видин отбеляза 111-годишнината от обявяването на независимостта на България. На нея присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинското ръководство, областният управител Албена Георгиева и заместник областните управители Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, председателят на Общинския съвет Генади Велков, представители на Видинска Света митрополия, на държавни и културни институции, политически партии, училища, граждански организации и др.

        В словото си по повод празника видинският кмет се спря на важната роля, която има обявяването на независимостта на страната ни през 1908 г. и действията, довели до това знаменателно събитие. „Защото по този начин България възвръща международния си авторитет и тръгва по пътя на своето развитие като част от останалите европейски държави. Провъзгласяването на независимостта се смята за голям успех на българската дипломация и поредна стъпка по пътя към осъществяване на националните идеали. Каузата за постигане на независимост обаче не се дължи само на българската дипломация, тя е спечелена благодарение на духовната енергия и интересите на целия народ“ – подчерта Ценков. Той каза още, че днешната дата носи незаменима поука и когато сме обединени и вдъхновени, можем да осъществим всяка голяма кауза в името на България и призова: „Нека отдадем заслуженото на всички достойни българи, благодарение на които вървим по пътя на независимостта. Нека следваме техните стъпки и учим децата си да съхраняват паметта за събитията в нашата история, които преобразяват Родината ни. Заедно да направим всичко по силите си, за да живеем в свободна и процъфтяваща България!“. Кметът завърши с думите от прочутия Манифест, който княз Фердинанд прочита на днешната дата преди повече от век в църквата „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“.

        Честването продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на бдинци и празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.

Pin It on Pinterest