Региона

Кметът на „Тракия“ и неговите заместници рисуваха върху керамика, заедно с участниците в инициативата „60+“

Кметът на район „Тракия“ Георги Гатев и неговите заместници Красимир Терзиев и Иво Христев се включиха в инициативата „60+“.

Заедно с членове на пенсионерския клуб в района те рисуваха върху чаши и чинии. „Върнахме се в детството всички заедно. Най-важното е, че работихме в екип“, каза Георги Гатев, който участва в приложните занимания и с творческо вдъхновение изрисува чиния в пролетни нюанси.

Заместник-кметът по култура на „Тракия“ Иво Христев сподели, че след заниманието се чувства релаксиран. Красимир Терзиев благодари на организаторите за възможността да  прояви творчески потенциал. „Чинията, която рисувам е с цветовете на българския трибагреник. Опитвам се, доколкото е възможно да създам добър сувенир“, допълни заместник-кметът. Заедно с тях порцеланови чаши и чинии украсяваха дами от пенсионерския клуб в район „Тракия“. Една от тях каза, че се чувства прекрасно, защото заниманието й действа релаксиращо. „Смятам тази чашка да си я запазя за спомен. На нея представям четирите си внучета и заниманията, които им са любими“, сподели тя. „Много съм доволна и искрено се забавлявах. Това е нещо, което създава настроение, много положителни емоции и препоръчвам на всеки да опита“, коментира друга дама от курса по приложни изкуства в район „Тракия“. Кметът Георги Гатев подчерта, че разчита на подкрепата на хората от третата възраст, които са стожери на традициите и са двигател на граждански каузи.

Истински произведения на изкуството създадоха и в „Централен“. Те преминаха и през курсове по танци. И в останалите пловдивски клубове продължават заниманията с различни творчески работилници. Художничката Цветелина Велкова проведе няколко вдъхновяващи занимания с членовете на пенсионерския клуб в „Коматево“. Специален гост в „Северен“ бе популярният телевизионен журналист, драматург и режисьор Евгений Тодоров, чиито предавания в Пловдивска обществена телевизия се радват на изключителен зрителски интерес. Вълнуваща бе срещата с него за всички в клуба, които в края на беседата взеха от него автографи.

Творческите срещи по литература продължават и в район „Западен“. Там членовете на пенсионерския клуб се срещнаха с поетесата Радка Атанасова-Топалова, която е член и на Съюза на българските журналисти. Тя е автор на шест поетични книги. Пред пенсионерите в „Западен“ Радка Топалова прочете няколко от своите творби, които развълнуваха почитателите на поетичното изкуство. Стиховете в стихосбирките „Коя ли съм“, „Зад предела на думите“ и „Дъждовни очи“ докоснаха почитателите на поезията.

Писателят и журналист Георги Найденов гостуваше в квартал „Прослав“. По време на творческата работилница по литература той представи последните си книги. Известният БТА-нец запозна читателите с „Отвъд хребета на преживяното“. В нея чрез спомените от житейския си и професионален път той разглежда философски виждания за правата на човека, за съвестта, доблестта и други човешки качества и тяхната зависимост от битието на хората в мирно време и при кризисни ситуации.

С фотография и дигитално обучение се ангажираха членовете на пенсионерския клуб в „Коматево“. „Научих се как да подобрявам снимките, които съм направила. Да осветля по-тъмните или да премахна излишните детайли“, сподели дама, която премина курса. „Научих се как да боравя с Viber, как да получавам и как да изпращам съобщения и снимки. За мен беше важно да се науча да коригирам снимките, за да бъдат по-качествени и да не ме критикуват моите близки. Вече мога да добавя контакти в телефона си“, каза друг курсист. „Безкрайно Ви благодарим за всичко, което направихте. С голяма любов и търпение към нас, възрастните хора, ни научихте как да работим с техниката. Щастливи сме, че имахме възможността да се запознаем и да контактуваме, защото сте прекрасен преподавател“, се обърна към лектора Васил Бункин секретарят на пенсионерския клуб в „Коматево“ Елена Андреева. Тя му пожела да е здрав, щастлив и винаги с човешко, добронамерено отношение да проявява любов към възрастните хора.  

Във второто издание на инициативите 60+ виждаме още по-голям интерес от участниците да творят, да се развиват, да учат. Целият ни екип работи с огромна любов и желание участниците да  развият творчеството си, да се справят все по-добре в дигиталния свят“ сподели ръководителя на проекта Ели Шопова.

Най-добрите творби от заниманията по приложни изкуства, рисуване и фотография ще бъдат изложени в Централния клуб на пенсионера през септември т.г. Второто издание на инициативата „60+“ се реализират от Национално сдружение за единство и партньорство, с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest