Кметът на Шумен прие посланика на Полша

Кметът на община Шумен Любомир Христов се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Република Полша в България Н. Пр. Мачей Шимански.

На срещата присъстваха още зам.-кметовете Росица Антонова и Найден Косев.

Това е първо официално посещение на полския посланик в Шумен и поради това срещата беше повече опознавателна. Мачей Шимански и Любомир Христов изразиха надежда обаче, че двамата ще имат още поводи за такива срещи с вече по-конкретни идеи за сътрудничество.

„Със своето стратегическо разположение в Североизточна България, с възраждането на икономиката на града и възможностите за контакти в сферата на висшето образование и областта на славистиката Шумен може да бъде интересен както за полските инвеститори, така и за университетските преподаватели“, сподели по време на разговорите Любомир Христов. Той запозна своя гост с историята и миналото на града, както и с обектите, които биха били интересни за посещение от страна на полските туристи. Кметът посочи, че една от най-важните цели на неговия екип е икономическото възраждане на града. Христов представи индустриалното развитие на Шумен, възможностите за инвестиране в Индустриалния парк, като посочи, че би се радвал на интерес и от страна на полските предприемачи особено в областта на високите технологии и производствата с висока добавена стойност. „И сега имаме фирми, които имат търговски отношения с полски фирми, но би било добре тези контакти да се разширят“, каза Христов.

В края на срещата кметът Любомир Христов връчи на извънредния и пълномощен посланик на Република Полша в България Н. Пр. Мачей Шимански сувенир с изображение на Мадарския конник като символ на Шуменския край.

Pin It on Pinterest