Кметът на Шумен поздрави семейството на първото бебе за годината

По-рано днес, на Ивановден, Любомир Христов и зам.кметът д-р Светлана Маркова посетиха Многопрофилната болница в Шумен.

Те се срещнаха с родителите, началника на неонатологичното отделение д-р Лиляна Куздова, д-р Анета Калева и специалистите, помогнали при раждането на първото бебе на Шумен. Кметът подари ваучер за 1000 лева на младото семейство и пожела на всички здраве и много щастливи моменти заедно. За екипа на отделението донесе специално направена торта и им благодари за всеотдайността, с която посрещат новия живот, даряват радост и надежда.

Първото бебе на Шумен е момченце. То е родено на 1 януари в 1 часа след полунощ. Детето е с тегло 3, 450 килограма и ръст 52 сантиметра. Акай е първата рожба на 29-годишната майка Сибел Февзиева. Двамата са в добро здраве и вече са у дома, заобиколени от любовта и грижите на цялото семейство.

821 са живородените бебета в шуменската болница през 2021 година, сред които и две двойки близнаци. 419 от тях са момчета, 402 – момичета. Със средства, дарени от кампанията „Жълти стотинки“ под мотото „Деца помагат на деца“, в отделението по неонатология през миналата година са закупени ехограф, респиратор за изкуствена белодробна вентилация и видеоларингоскоп. „Очакваме още едно дарение от тази кампания, още един апарат, за който допълнително ще информираме обществеността“, допълни  д-р Лиляна Куздова. Тя съобщи, че в момента в отделението се подготвя и оборудва семейна стая, в която децата, на които се налага продължително лечение без присъствието на родители, ще прекарват известно време заедно.

Съставените от общинската администрация актове за раждане през изминалата година са 1366, със 155 повече спрямо 2020 година, като в този брой влизат и актовете за децата, родени в чужбина.

Pin It on Pinterest