Кметът на Русе: Хиляди българи в страната са ощетени заради неправилно облагане с данък МПС

Да бъде коригиран процесът по регистрация на автомобилите по места, който не гарантира правата на гражданите, призова градоначалникът.

Неправилно облагане на хиляди хора в страната с данък за МПС установи русенският кмет Пенчо Милков.

Липсата на вписана екологична категория в талоните на автомобилите стана повод за инициираната от Милков среща с директора на ОД на МВР Русе Теодор Атанасов и началника на Пътна полиция-КАТ в града Михаил Манов.

“Пропускането на този важен детайл при регистрацията ощетява хората и те с право недоволстват, установявайки, че облагането е често по-високо от дължимото”, заяви кметът на Русе.

Според закона, у нас регистрацията на автомобилите по места се осъществява от КАТ. Общините получават по служебен път данните, необходими за начисляването на данъците, без да имат правото да ги допълват или изменят. Това е информация за собственик, година на производство, мощност и екологична категория. При липса на подадени данни от КАТ до общината за екологичната категория на автомобила, се счита, че такава липсва и гражданите се облагат с по-високи ставки.

„На повечето места в страната проблемът стои от години. Смятам, че трябва да започне масиран процес, при който наличните еко сертификати за всяка кола да станат част от нейния талон“, заяви Пенчо Милков.

Според него държавата трябва да организира правилно процеса, за да гарантира еднакви права на гражданите навсякъде в страната.

Необходимо е тя да осигури на органите по регистрация на МПС достоверна информация за еврокатегорията на съответната марка и модел автомобил.

Кметът обсъди с ръководителите на МВР и КАТ в Русе и възможността гражданите да се обърнат към контролиращите органи за вписване на еврокатегорията в талона на автомобила, ако такава липсва. За коли, регистрирани след началото на 2013 година, от КАТ могат да направят служебна справка. Заплатилите по-висок данък заради невписване на екологичната категория в талона за 2021 г. могат да получат приспадане от дължимите данъци за следващата година.

Pin It on Pinterest