Кметът на Пловдив със специален видео поздрав към участници и гости на „ПетроДжаз“

Пловдивската етно група „Жарава“ с концерт в праймтайма на тазгодишното издание на най-големия джаз фестивал на Русия „ПетроДжаз“

Най-големият джаз фестивал под открито небе в Русия „ПетроДжаз“ (PetroJazz) , едно от най-големите международни събития в света на джаз музиката изобщо, който се провежда в побратимения на Пловдив град – Санкт Петербург, тази година ще има своето поредно издание, което ще се състои от 3 до 5 юли, но този път онлайн.

Заради световната пандемия от COVID -19, голяма част от културните събития в Русия са отменени, а мерките за сигурност са високи. (Отменен е дори джаз фестивалът в Монтрьо, Швейцария). Затова организаторите са изключително горди от факта, че за първи път в света се прави такъв грандиозен онлайн концерт с участието на 14 държави, като руснаците ще свирят на живо от Санкт Петербург, а международните участници изпратиха видеа на заснети предварително концерти.

Пловдивската етно група „Жарава“, с ръководител известния български музикант Владимир Величков получи специална покана за участие, след като организаторите оцениха техния гастрол през 2018 година като изключително запомнящ се, а групата като една от най – изявените във всички издания на фестивала досега. Групата предизвика тогава невиждан фурор и огромен интерес от страна на руските медии.

Сегашната покана е голямо признание и чест както за Пловдив, така и за България. Концертът на „Жарава“ е специално направен и заснет за участието в „ПетроДжаз“ и се случва с финансовата подкрепа на Община Пловдив по проект по Компонент 3 “Гражданска активност“, с който бе дадена възможност в дните на изолация, като антикризисна мярка да бъдат осъществени онлайн проекти на пловдивски артисти и творци.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров записа специално видеообръщение с поздрав към участниците и към жителите на побратимения на Пловдив, град Санкт Петербург.

„Използвам възможността, която ми предоставиха организаторите на Международния фестивал „Петроджаз“, за да ви поздравя от името на Пловдив – един от най-древните живи градове в Европа и света и да пожелая на добър час. Радостен съм, че за поредна година Пловдив ще се включи във фестивала с участието на изключително талантливите музиканти от формация „Жарава“ заедно с техния художествен ръководител и ментор – прославеният български музикант Владимир Величков.“, казва във видео поздрава си градоначалникът.

По думите му участието в културни събития като фестивала „Петроджаз“ е чудесен начин да се отпразнува приятелството между Санкт Петербург и Пловдив, които са побратимени градове. Кметът пожела успех и неизчерпаема енергия на всички участници, които ще се представят в Санкт Петербург на фестивала тази година.

За първи път програмата на международния фестивал ще включва джаз групи от Чехия, Македония и Швейцария. Съединените щати и Израел ще представят гама музиканти, от блус и рок енд рол до класически джаз. България, Великобритания и Латвия ще разкрият темата за фънк и етно-джаз. Подробна програма – на уебсайта petrojazz.ru. По своя мащаб, география и богатство от стилове „ПетроДжаз“ е най-уникалният проект, както и най-големият джаз на открито в Русия.

88032395_218265252903142_1721768774543081472_n

Pin It on Pinterest