Кметът на Пловдив откри бизнес форум по повод 60-годишния юбилей на КЦМ

Кметът Здравко Димитров и зам.-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска откриха бизнес форума „КЦМ – 60 години развитие“.

„Трябва да се отдаде дължимото на хората, които направиха промяната. Тези, които преведоха един толкова голям завод през два различни икономически  модела – от планов към пазарен и които го превърнаха от едно енергоемко и замърсяващо производство в ефективно и екологично чисто. Това е един огромен успех на истински предприемчиви и отдадени лидери-мениджъри, на един сплотен и силен екип от хиляди служители и работници“, приветства домакините на форума кметът Здравко Димитров.

Той допълни, че над милиард и половина са инвестициите на КЦМ в екологично чисти и модерни производства, които създават добре платени работни места и, че това е важно както за Община Пловдив, така и за целия регион и за страната. По думите му това прави днес КЦМ модерна глобална компания, един от най-мощните мотори на българската икономика.

„21 915 са дните, които са изминали от деня, в който е произведен първият метал в КЦМ“, заяви главният изпълнителен директор на комбината Румен Цонев в своето обръщение.

„През всички тези 60 години, 24 часа в денонощието, 356 дена в годината, на площадката на КЦМ се е работило и са се създавали много неща. През всичките тези години сме произвели повече от 7 млн. тона олово и цинк. Нашето олово основно се използва за производство на акумулаторни батерии и от него са произведени повече от 350 млн. броя акумулатори. Произвеждаме тези метали, за да направим живота на хората по-добър и по-лесен“, допълни още Цонев.

Специално видеообръщение към участниците във форума направи и министърът на икономиката Даниела Везиева.

„За мен е удоволствие да ви поздравя за дълголетната история, за успехите и за бъдещите такива. „КЦМ 2000 ГРУП“ е една фирма, доказана в бизнеса със своето качество, своята коректност и почтеност в отношението. Поздравявам ви за това, че през всички тези години сте следвали мечтите си и сте растяли и затова, че през периода на пандемията не са ви напуснали ентусиазмът и смелостта да продължавате да се борите за своите позиции на световния и на българския пазар“, коментира министър Везиева.

От името на министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев приветствие към екипа на КЦМ отправи и неговият заместник Надя Клисурска.

„Едва ли в навечерието на Коледа през 1961 г.  основателите и създателите на комбината за цветни метали са си представяли, че след 60 години това ще бъде един от водещите производители и износители с глобално значение. За мен е чест и огромно удоволствие да ви поздравя за вашата забележителна история – история, която е белязана от всеотдайния труд на много мениджъри, инженери, металурзи и леяри и която постави КЦМ в основата на това да бъде двигател на съвременната индустриализация в България. Това е един модел за отговорна социална политика и за отношение към хората и околната среда“, заяви зам.-министърът.

На 17 ноември 2021 г. КЦМ отбелязва 60 години от получаване на първия катоден цинк. Комбинатът за цветни метали – Пловдив е едно от най-емблематичните предприятия на България, пример за успешни практики и отговорно бизнес поведение.

В бизнес събитието участваха още дългогодишният лидер на КЦМ – Пловдив инж. Никола Добрев, както и водещи лектори, сред които председателят на управителния съвет на Български форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян, вицепрезидентът на „Дънди Прешъс Металс“ д-р инж. Илия Гърков, главният изпълнителен директор на „Аурубис България“ Тим Курт и други бизнес партньори.

Pin It on Pinterest