Кметът на Перник проведе среща с представители на Сдружение „Локално наследство“

Кметът на Перник Станислав Владимиров днес прие в кабинета си представители на Сдружение „Локално наследство“, които му връчиха Удостоверението за вписване на „Селското хоро в Пернишко“ в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство.


„Горд съм, че след обичая Сурва и нашето традиционно селско хоро става част от културната съкровищница на България. Искам да изкажа своите горещи поздравления към целия екипа, който неуморно и отдадено работи за популяризирането и опазването на нашите прекрасни обичаи“, с тези думи кметът благодари на етнолога Цветана Манова и Владимир Русев – част от екипа работил по кандидатурата.
Традиционното за Пернишкия край селско хоро бе вписано на официална церемония в Министерството на културата тази година в най-престижната листа за нематериално културно наследство в България. Кандидатурата на “Селското хоро в Пернишко” беше подготвена и представена от СНЦ “Локално наследство” и е част от елемента “Традиционно танцуване и традиционни детски игри”. Това е вторият обичай от Пернишко, който е вписан в листата след традиционния обичай Сурва.

Pin It on Pinterest