Кметът на община Свищов бе удостоен с награда „За заслуги към града“ от побратимения град Кременчук 

На 13 май 2022 г. на сесията на Градския съвет на Кременчук, Украйна бе взето решение за награждаване на кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев с наградата „За заслуги към града“, за оказаната помощ и подкрепа.

Сред удостоените с наградата е и г-н Рафал Бруски, кмет на Бидгошч (Полша).

Ръководителите на градовете-побратими лично създадоха комитети в своите градове за приемане на украински бежанци и оказаха неоценима помощ на Кременчук.“, заяви в свое изказване кметът на украинския град Виталий Малецки. Искрено съм благодарен на г-н Генчо Божинов Генчев и г-н Рафал Бруски за братската им помощ в трудни моменти за нашия народ и град! Благодарение на вас определено ще спечелим!.

По инициатива на кмета на Свищов крайдунавският град бе първият в България приел на територията си украински бежанци. „Над 250 украински представители, сред които73 жители на Кременчук, са топло приети в побратимения български град Свищов. В тяхна подкрепа местните хора също събираха средства за осигуряване на по-топъл прием ипомощ на украинците и осигуриха неоценима помощ за бежанците.“, се казва още в сайта на Института за развитиеКременчук.

Pin It on Pinterest