Кметът на Ловеч с поздравителен адрес за рождения ден на Георги Иванов, космонавт и почетен гражданин

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати на 2 юли 2021 г. поздравителен адрес до Георги Иванов, космонавт и  почетен гражданин на Ловеч.

Поводът е неговият рожден ден. „Изпращаме Ви най-сърдечни прегръдки от родния град Ловеч, където всички пазят свеж спомен за полета в Космоса през 1979 г. Още по-свежи са и впечатленията от Вашето участие през 2019 г. в честване на 40-години от полета на „Съюз-33“ . Както сами се убедихте тогава, нашите граждани високо ценят героичния полет, който извършихте заедно с Николай Рукавишников“, се казва в документа.

Кметът на Ловеч припомня, че сред хората Георги Иванов е известен като отзивчив и скромен човек, изпълнен с уважение към родния си град и своите съграждани.

Георги Иванов е български офицер, генерал-лейтенант. Той е първият български космонавт. Бил е народен представител в Седмото велико народно събрание (1990 – 1991 г.). Роден е в Ловеч на 2 юли 1940 г., в семейството на Иван Иванов Какалов и Анастасия Какалова. Родната му къща се намира в кв. „Вароша“. Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“ Ловеч (1958). Завършва Военното училище в Долна митрополия (1964 г.) със специалност инженер-летец и квалификация пилот, първи клас. Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. Защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки през 1984 г. Негов научен ръководител е Димитър Мишев.

Pin It on Pinterest