Кметът на Ловеч: Реализирахме важни проекти, променихме града

Проведе си пресконференция и откриване на санирана сграда на ул. „Иларион Ловчански“ № 34 в Ловеч

„През последните години в Ловеч реализирахме много важни проекти, с които променихме града. Общата стойност на усвоения финансов ресурс по приоритет енергийна ефективност е малко над 13 700 000 лв., като БФП е 3 400 000 лв. по ОП „Региони в растеж“ и 10 300 000 лв. са по Националната програма. Това са 28 многофамилни жилищни сгради и 11 стопански обекта.“

Това съобщи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова при откриването на поредната сграда, завършена по проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Ловеч – етап 3“, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Община Ловеч организира на 31 март 2021 г. две публични събития по проекта – пресконференция и откриване на обекта на ул. „Иларион Ловчански“ № 34. Пред обновената сграда молитва за здраве отслужи отец Кънчо Кабадийски. Участваха заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, както и представителят на фирмата-изпълнител Димитър Нитов.

„Най-възрастната санирана сграда е на 61 години, най-новата е на 22 години. Още четири сгради ще бъдат санирани по Националната програма. До момента имаме 55 сдружения на собственици, които са подали документи и имат интерес към санирането“, съобщи кметът Корнелия Маринова.

По време на ремонтите в кв. „Дикисана“ през 2020 г. са положени 4100 кв. м асфалт и 2700 кв. м тротоари, като голямата част от улиците са възстановени с държавни средства. „За този обект на ул. „Иларион Ловчански“ със 184 000 лева успяхме всичко да направим, това е сграда на 45 години, сега тя ще издържи още десетки години“, подчерта кметът Корнелия Маринова.

Тя допълни, че Община Ловеч през последните три години е сред градовете, които имат сравнително чист въздух, тъй като сме влезли в нормите за фини прахови частици.

По-рано на пресконференция бе съобщено, че общата стойност на проекта „Прилагане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Ловеч – етап 3“, е 1 098 467,58 лв., като европейското финансиране е 933 697,44 лв., а националното съфинансиране е 164 770, 14 лв. Продължителност – 20 месеца. По този проект общо върху пет сгради бяха приложени енергоспестяващи мерки, те са на ул. „Иларион Ловчански“ № 34; на бул. „България“ № 48, вх. А; на ул. „Оборище“ № 1; на ул. „Петко Р. Славейков“ № 7А; и на ул. „Търговска“ № 54, бл. „Надежда“, както и четири стопански обекта. Това съобщи Георги Братоев, ръководител на проекта.

Пресконференцията може да се види във фейсбук на следните адреси:

https://www.facebook.com/lovech.municipality
https://www.facebook.com/lovech.municipality

Pin It on Pinterest