Кметът на Ловеч поздрави абсолвентите на Техническия колеж в Ловеч

За пръв път бе произнесена Галилеевата клетва за ползване на научните познания единствено за добро, напредък и хуманизация на света

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави днес абсолвентите на Техническия колеж в Ловеч за получаването на дипломи за завършена бакалавърска степен и по повод утрешния празник на студентите 8-ми декември. Завършват 38 абсолвенти в три направления – машинно инженерство; електротехника, електроника и автоматика; компютърни системи и технологии.

Кметът на Ловеч връчи медал на първенеца на випуска Тихомир Грънчаров и пожела на всички млади хора да продължат обучението си, да се развиват и да бъдат добри специалисти, защото градът ни ще има нужда от тях.

Дипломите връчи доц. д-р инж. Пенчо Пенчев, директор на Техническия колеж. За пръв път в церемонията беше включена Галилеевата клетва, която задължава завършилите да използват научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света. (Виж текста на клетвата на края.)

Галилеевата клетва прозвучава за първи път на 7 януари 1989 г. на едноименния площад пред църквата “Санта Кроче” във Флоренция, където е погребан Галилео Галилей. Тогава се издига призив тя да се въведе във всички университети и институти. Галилеевата клетва е подобна на Хипократовата – тя е тържествено обещание за използване на науката единствено за доброто на човечеството и прогреса.

Техническият колеж в Ловеч е създаден през 1989 г. като основно звено в структурата на ТУ –Габрово с решение на Министерски съвет и тази година отбеляза своята 30-годишнина. За този период тук са завършили над 2000 студенти, а сега учат 200.

Pin It on Pinterest