Кметът на Габрово в среща за енергийно планиране по инициатива на евродепутата Ева Майдел

Кметът на община Габрово Таня Христова участва в среща на регионите за представяне на наръчника „Възможности за българските региони в светлината на Европейската зелена сделка“.

Онлайн събитието бе организирано от българския евродепутат Ева Майдел. В него се включиха вицепремиерът Томислав Дончев и кметове на областни градове от Северна България.

„Политиките за енергийна ефективност са един от малкото икономически ефективни начини да се подобрят условията на градска и околна среда и да се повиши удовлетвореността на гражданите от условията на живот и качеството на общинските услуги – удобен и беземисионен градски транспорт, чист въздух и природа, уютни училища и детски градини, комфортни жилищни сгради и по-малко енергийно бедни домакинства.“ Това заяви Ева Майдел, която е член на комисията по енергетика в Европейския парламент.

От своя страна кметът на Габрово сподели, че за да успеят инициативите за енергийна ефективност и да станат реално изпълними идеи, трябва да се води открит и честен диалог с гражданите и с бизнеса в общината. „Това не би било възможно без подкрепата от експерти и администрация. Всяка една инициатива трябва да се базира на добър анализ, който да показва начините за намиране на правилното финансиране.“, отбеляза Таня Христова.

В практическия документ, представен днес, е предоставена информация как общините могат да планират по-ефективно енергийната ефективност на сектори като транспорт, сгради, осветление, производство и потребление на енергия на своята територия, да развиват партньорства, да подобрят комуникацията и капацитета си.

Справочникът е изготвен по инициатива на Ева Майдел с експертната помощ на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“. Целта му е да се подпомогнат усилията на българските общини за устойчиво възстановяване и постигане на енергийните и климатичните целите на Европейския съюз.

Цялото събитие можете да гледате на запис тук: https://www.facebook.com/EvaMaydell/videos/334811237876242

Pin It on Pinterest