Кметът на Благоевград: Естественият имунитет срещу корупцията ще се прояви, когато има децентрализация на средствата по общини

Кметът на Благоевград Илко Стоянов взе участие в Годишна среща на местните власти, организирана от Национално сдружение на общините в Република България.

Сред основните теми, обсъдени по време на форума, бе по-голяма финансова независимост на отделните териториални единици с административен характер от държавата.

“Естественият имунитет срещу корупцията ще се прояви, когато средствата остават в общините и има по-голяма възможност да се следи разходването им от самите граждани, тези които плащат данъците”, бе категоричен кметът Стоянов.

В подкрепа на исканията за по-голяма финансова независимост от държавата са и препоръките от третата за страната Мониторингова мисия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. По време на срещата, Ранди Мондорф, основен докладчик на мониторинговата мисия, представи констатациите от проверката и препоръките към страната ни.

Ранди Мондорф отбеляза, че през изминалото десетилетие общинските ресурси в България значително са се увеличили, благодарение на подобряването на общата икономическа ситуация, но общините продължават да носят тежко бреме на задачите, възложени им без достатъчно средства. 

Форумът за бъдещето на финансовата децентрализация провокира активна дискусия и демонстрира подкрепата на местните власти за дългогодишните усилия на ръководството на НСОРБ за отстояване самостоятелността общините.

Pin It on Pinterest