Кметът на Асеновград поднесе венец по повод 135 г. от Съединението на България

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев поднесе венец на признателност пред паметната плоча на Пере Тошев в града по повод 135-тата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Тържественото честване започна със слово на доцент доктор Симеон Кацаров от  ПУ„Паисий Хилендарски”. „Изисква се смелост, за да изоставиш семейството си и да тръгнеш натам, откъдето не знаеш дали ще се върнеш. Трябва да се замислим, че българите са жертвали не само себе си, но и онова, което са създали. Ние сме техни потомци. Те не са супер герои с невероятна сила, а са част от нас. Ние носим техните имена и нрав. Това са нашите предци. Трябва да се гордеем с това и да заслужим тази гордост. Всичко е въпрос на шанс, но и на смелост – да покажеш, че не си съгласен“, каза в словото си доцент доктор Кацаров.

Кметът доктор Грудев се обърна към асеновградчани с благодарност, че са отделили от времето си, за да присъстват на официалното честване на празника и да отдадат почит, като положат венци и цветя в знак на признателност.

Празничната програма на община Асеновград продължи пред Историческия музей в града с концерт под надслов „Съединението прави силата”, изпълнен от Музейната музикална школа. Празникът бе отбелязан и в селата Конуш и Новаково с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност.

Входът за Исторически музей – Асеновград през целия празничен ден е свободен.

Pin It on Pinterest