Кметът на Асеновград към военнослужещите: Ние разчитаме на вас

Доктор Христо Грудев присъства на празничната церемония по повод Деня на артилерията.

„Уважаеми воини, убеден съм, че Вашите командири са би подготвили и ви готвят за мисиите, които ви предстоят. Вие сте нашите войници. Служите в нашата казарма. Вие сте част от нас – жителите на Асеновград. Ние разчитаме на вас. Аз, като административен ръководител съм ползвал два пъти помощта на военнослужещите от града. Веднъж – за подпомагане дейността на администрацията за справяне с тежки зимни условия и втори път – при огромен пожар. Поздравявам ви по повод празника. Искам да ви пожелая в личен план здраве, късмет и спокойствие в дома и много сили, за да защитавате честта на България.“ С тези думи кметът на Асеновград доктор Христо Грудев се обърна към военните от ВФ 24490 в града по повод празника им. Днес те отбелязаха Деня на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия, 107 години от Одринската епопея и 92-годишнината от създаването на 4-ти Артилерийски полк.

Церемонията започна с минута мълчание в памет на техен колега, който внезапно е починал рано тази сутрин. После продължиха с награждаване на заслужили и изявили се военнослужещи по време на изпълнение на служебния си дълг. Заместник-командирът на формированието – подполковник Ташев изнесе кратко слово пред присъстващите. Той посочи, че съвременните артилерийски формирования трябва да бъдат модерни, мобилни и боеспособни. Защото те са тези, които помагат на населението при бедствия и аварии и в същото време опазват мира в страната ни. Пожела им здраве, за да постигат високи успехи в нелеката задача да бъдат защитници на България.

Поздравителни адреси по повод празника изпратиха различни официални лица на ръководни позиции. Поздрав към военнослужещите от трибуната отправи и генерал-лейтенант Димитър Илиев – заместник-началник на отбраната на България. „Във време на война качествата изпъкват повече. Но във времена на мир не е по-малко. Вашата задача е да се готвите за отбрана и да помагате на населението при бедствия и трудности. Хората имат нужда да знаят, че армията ги подкрепя. Убеден съм, че 4-ти Артилерийски полк се справя отлично със своите задачи“, каза пред присъстващите генерал Илиев. Той ги увери, че държавната власт има визия и параметри за развитие на Българската армия и в момента се извършва стратегически преглед на ситуацията там и ще осигури всичко необходимо за нормалното й функциониране.

Официалните лица разгледаха параклисът в поделението, който носи името на Свети Георги – покровителят на воините. Храмът е построен по проект на архиерейското наместничество на Асеновград и е изписан от студенти от АМТИИ в Пловдив. В параклиса са изрисувани и всички символи на различните формирования от армията.

Ден по-рано заместник-кметът на Асеновград инженер Петър Петров връчи награди на изявили се в различни спортни съревнования военнослужещи от асеновградското поделение. След това, той положи венец от името на общината пред паметника на загиналите 111 смели воини в Балканската война. Венец от името на Общински съвет – Асеновград положи и председателят му – Драгомир Георгиев. Паметникът е построен през 1922 г. и през 1923 г. започват службите пред него. Последва водосвет за здраве на армията, отслужен от асеновградски свещеници пред параклиса „Свети Георги“ в двора на поделението. Всички официални гости в двудневните тържества отбелязаха, че Асеновград е пример за топли отношения и сътрудничество между местната власт, армията, бизнеса и духовенството.

Традиционно, на 11-ти март в гарнизона в града се провеждат тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, честването на 107 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и на 92-годишнината от създаването на 4-ти артилерийски полк. На 11-ти март 1913 г., по време на боевете от Балканската война, започва артилерийската подготовка на атаката, предшестваща щурма на Одринската крепост. 36 часа по-късно Одрин е превзет, като основна заслуга за това има българската артилерия. В тази връзка, съгласно Регистър на празниците на поделенията от състава на Българската армия и заповед на министъра на отбраната на Република България от 1992 г., 11-ти март е определен за Ден на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и празник на 4-ти Артилерийски полк. За пръв път празника се чества през 1993 г., а от 2001 г. гарнизон – Асеновград и 4-ти полк са домакини на празника.

Pin It on Pinterest