Кметът Корнелия Маринова на храмовия празник на манастира „Света Богородица“ край Ловеч

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова посети на 8 септември 2021 г. манастира „Света Богородица“ (известен и като „Ястреб“) по повод храмовия му празник.

В този ден Православната църква отбелязва празника Рождество на пресвета Богородица, известен в народната традиция като Малка Богородица.

Кметът на Ловеч запали свещ и се помоли за доброто бъдеще на всички жители на общината. Службата се водеше от отец Вениамин Павлов, който е сред радетелите за възстановяване на Светата обител.

Манастирът „Ястреб“ се намира в местността Сливешки ливади, между южните околности на Ловеч и с. Сливек. Създаден през XIV век по времето на цар Иван Александър. От многото ръкописни евангелия, създадени от монасите, до нас са достигнали четири, създавани през 1544, 1555 и 1558 г. Съхраняват се в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и библиотеката на във Велико Търново.

След XVII век манастирът е разрушен и изгорен от османските власти. След дълги години на забрава в последно време манастирът е възстановен изцяло с дарения. През 2014 г. става освещаването на новопостроения храм и камбанарията на манастира.

Pin It on Pinterest