Региона

Кметът Коцев: Части от центъра на Варна могат да се превърнат в изцяло пешеходни зони

Затварянето на част центъра на 1 и 2 юни послужи като пилотен проект за обособяването на по-голямо пространство без автомобили, заяви кметът на морската столица

Затварянето на централната част на Варна през изминалия уикенд показа, че свободните от автомобилен трафик пространства могат да се превърнат в привлекателни места за варненци. Този акт няма да остане еднократен, а ще послужи като пилотен проект за осигуряване на безопасна и достъпна среда. Тя е предназначена не само за децата, а за хора от всички възрасти. Обмисляме варианта зоната да бъде затворена за постоянно, а не само по празници. Това каза пред БНР кметът на Варна Благомир Коцев по повод затварянето на част от централните булеварди във връзка с инициативата „Да поиграем навън“ за Деня на детето – 1 юни.

По думите на Коцев тези зони, близки до досегашните пешеходни улици и централни булеварди, могат да се адаптират в споделени пространства за малки деца и младежи, хора в неравностойно положение, велосипедисти и пешеходци. Такива места привличат повече граждани, повече туристи, повече бизнес и се превръщат в най-приятните места за отдих и общуване в града. Идеята е там да се реализират различни активности, които да бъдат връзка между поколенията. Кметът напомни максимата, че когато един град е пригоден за добър живот за деца, той е подходящ за абсолютно всички хора.

Кметът Коцев подчерта, че обособяването на пешеходни зони в централни части отдавна е традиция в западноевропейските градове, но все повече набира сила и в държави, по-близки до нашата култура. Той даде пример с албанската столица Тирана, където преди десетина години е имало протести заради затварянето за автомобили на една от централните зони, а сега мястото е припознато като най-красивото и посещавано в целия град. Такива места променят облика на всеки град и същевременно са необходими и от екологична гледна точка, защото се редуцират вредните автомобилни изпарения, изтъкна Коцев.

Кметът каза още, че екипът му работи усилено, за да осигури повече възможности за игра и за развитие на децата навън, далеч от екраните. Вдъхновение за това са получили след Конференцията за развитие на градовете в Братислава, Словакия. Основна тема там е била адаптацията на градската среда за деца и създаване на нови детски площадки, близки до условията на игра в природата.

Такива пешеходни пространства се отвоюват трудно при така наложеното положение и навици на хората, но чрез постоянство всички ще усетим положителните ползи от тях, категоричен бе Коцев. Той припомни, че идеята за затварянето на т. нар. „Севастопол“ е имала и експериментален характер – да установи дали варненци са готови за такава драстична промяна.

Смятам, че експериментът беше успешен, подчерта Коцев. Варненци много харесаха детската зона без автомобилно движение и се чуха немалко призиви така да бъде и в непразнични дни, заключи кметът на морската столица.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest