Региона

Кметът Даниел Панов: Стартираме програма за здравна профилактика за хората в населените места

Мобилни екипи ще преглеждат безплатно жителите на селата край В. Търново

От село Ветринци днес бе дадено началото на нова здравна програма в община Велико Търново – за първични медицински прегледи за хората в слабо населените и отдалечените населени места, където по-рядко идва лекар. Това обяви кметът на Старата столица Даниел Панов, който лично даде старт на инициативата.

Два екипа от обучени здравни специалисти и социални асистенти ще измерват на място най-важните показатели:

– кръвна захар

– кръвно налягане, пулс и ЕКГ

– функционално измерване на дишането и сатурация

– телесна температура

– показатели на урината.

Община Велико Търново е осигурила нужните устройства за първична медицинска диагностика, а всички дейности по програмата се координират от дирекция „Социални дейности и здравеопазване“.

Екипите ще посещават и останалите населени места от общината, където достъпът до здравни грижи е по-труден. Прегледите са напълно безплатни, а всеки човек ще си има и собствено електронно здравно досие.

„Ще развиваме и надграждаме тази програма и занапред, защото профилактиката на здравето е особено важна за хората в малките и отдалечени населени места. Здравната услуга е основа и за създаването на телемедицина в община Велико Търново – вече работим по това и с МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, и с общинските болници. Надявам се телемедицината да стане приоритет и на държавата“, коментира кметът Даниел Панов.

Директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова поясни, че вече е изготвен график за прегледите до края на месеца, а записването става при съответния кмет или кметски наместник. Двата екипа ще посетят селата Ялово, Въглевци, Плаково, Нацовци, Големаните, Шереметя, Вонеща вода, Райковци, Присово, Пушево, Буковец, Балван, Емен, Малки чифлик.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest