Региона

Кметът: „Честит празник на българската азбука, просвета и култура, бургазлии!“

„Уважаеми преподаватели, учители и ученици,

Уважаеми поети, писатели, учени, просветни и културни дейци,

Скъпи бургазлии,

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност! Честит 24 май!

За нас, българите, това е най-истинският и най-съкровеният празник в календара. Празник, който ни е съхранил през вековете като народ със собствена писменост и култура, дал четмо и писмо на много други славянски народи.

Всеки от нас си спомня знамената и фанфарите, известяващи че е дошъл 24 май! Затова за нас е повече от традиция почитането на най-българския празник с балони, цветя и венци, с музика и любимия химн: „Върви народе, възродени!“.

24 май е най-тържественият и бляскав ден, който е запазил в себе си онзи възрожденски дух и плам, присъщ само на първопросветителите и на тяхното свято и велико дело, достигнало до нас. Далновидността на нашия народ, че ни трябва собствено четмо и писмо, което да ни обедини и направи още по-силни, още по-достойни и горди сред другите народи, е еманация на вековната българска държавност.

Нашите земи са люлка на славянската книжнина и грамотност. С този неоспорим факт, ние се нареждаме сред малкото народи в Европа, допринесли за развитието на духовността и културата на Стария континент. Близо 12 века по-късно, времето не е заличило ярката диря, която сме оставили тогава.

Ние, българите, имаме основателен повод за празнуване на този ден, защото помним първите просветители и делото им, защото знаем през колко тежки изпитания и гонения са преминали, за да оцелее Словото. И ако България има безценно съкровище – това е българската азбука, която честваме днес!

Предците и будителите ни са съхранили непокътнати буквите, езикът и културата ни, за да ги предадат на нас. Сега е наш ред ние да ги пазим и предаваме нататък.

И днес, ние имаме просветители и верни следовници на святото дело на братята Кирил и Методий, това сте Вие – бургаските учители, ученици, писатели, художници, артисти, музиканти, читалищни, библиотечни, научни, музейни дейци и журналисти. Гордеем се с вашите постижения и нека те получават уважение и признателност. Продължавайте с гордост и самочувствие да отстоявате славата на Бургас като град на творци и таланти. Защото всички ние сме длъжни да опазим чистотата на езика и святото книжовно дело.

На този светъл ден, ви пожелавам да сте здрави и винаги да имате самочувствието на народ, който заема заслужено и достойно своето място на картата на Европа и света!

Честит празник на българската азбука!

Честит празник на българската просвета и култура!

Честит 24 май, бургазлии!“

Димитър Николов

Кмет на Община Бургас

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest