Региона

Кметът Благомир Коцев: Отговорността на журналиста е голяма, но не по-голяма от благородството на тази професия

Серия от юбилеи отбелязва тази година българската журналистика във Варна и страната 

Кметът Коцев участва на церемония по връчване на наградата „Златния тризъбец“ за цялостен принос към варненската журналистика, призът бе връчен на Виолета Тончева от председателя на СБЖ Снежана Тодорова

Отговорността на журналиста е голяма, но не по-голяма от благородството, съдържащо се в тази професия. Всички ние разчитаме на независимата българска журналистика, на това тя да отстоява истината, да бъде обективна, защото заедно  сме част от създаването на историята на нашия дом – Варна. Споделена е и отговорността ни за това, какъв град и какво самосъзнание ще оставим за нашите деца. С тези думи, на специална церемония по връчване на наградите „Златен тризъбец“ и „Златно перо“, кметът Благомир Коцев честити 100-годишнината от създаването на журналистическа организация във Варна.

На тържественото събитие ръководството на Съюза на Българските журналисти (СБЖ) отличи заслужили варненски журналисти за успехи и отдаденост на професията. По думите на кмета Коцев, журналистиката заема ключово място във всяко общество и е от особена значимост в общите усилия Варна да бъде припозната и да се утвърди като модерен европейски град – град за какъвто всички ние мечтаем.

На събитието днес, бяха отбелязани няколко важни годишнини в историята на българската журналистика – 180 години от началото на българския периодичен печат, 130 години от създаване на организирано журналистическо общество, 100 години от създаване на варненска журналистическа организация и 100 години от издаването на първия брой на варненския „Вестник на вестниците“, който съществува и до днес и тази година издаде своето юбилейно издание.

Голямата награда – пластиката на проф. Пламен Братанов „Златен тризъбец“ получи Виолета Тончева, дългогодишен кадър на Радио Варна. Отличието, определено от специална комисия се дава за заслуги и изключителен принос за развитието на варненската журналистика. Варненските журналисти Мариета Бобева, Димитрина Енева, Румяна Попова и Владимир Константинов също бяха наградени за своя принос в професията с емблематичните значки „Златно перо“.

На церемонията  присъстваха председателят на СБЖ Снежана Тодорова, СБЖ-Варна доц. Георги Калагларски,  дългогодишни членове на съюза, журналисти и граждани. Гост на церемонията по връчване на наградите беше корейският политолог д-р Джейм Канг, който с гордост заяви, че семейството му е единственото в историята на Южна Корея с българско гражданство. Освен с качеството на своята журналистика и туризъм, Варна е световно известна с уникалния си Международен балетен конкурс, подчерта д-р Канг. По думите му, талантът на артистите, постигнали висоти в балетното изкуство в Корея, е открит именно на Балетния конкурс в морската столица на България. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest