Региона

КЛОУНИ УЧЕХА ДЕЦАТА КАК ДА ПРЕСИЧАТ ПРАВИЛНО В РУСЕ

Артисти, преоблечени като клоуни, демонстрираха днес пред деца от Русе как правилно трябва да пресичат на пешеходни пътеки. Актьорите Димитър Пишев и Мартин Пашов от Държавния куклен театър в дунавския град предизвиквахамладежите със забавни скечове, като същевременно обръщаха внимание на по-забързаните и разсеяни минувачи как трябва да преминават през улиците. Сталанта и уменията си да общуват с подрастващи,актьорите посочиха какво не бива и какво трябва да се прави докато се преминава на отсрещния тротоар. Инициативата се проведе по идея на областния управител Данаил Ковачев. Нейната цел бе да се обърне внимание на опазването здравето и живота на децата и на всички участници в движението. Статистиката сочи, че пътнотранспортните произшествия от началото на годината до края на месец август са били с 34повече отколкото за същия период през изминалата година. До 31 август 2023-а катастрофите са били 738, като до края на август 2022-а те са били 704. Данните показват още, че загиналите през настоящия период са с един по-малко или общо 18. Броят на ранените се запазва почти същият. Ако за първите осем месеца на 2022-а те са били 307, сега са 310. 

Припомняме, че по-рано през деня областният управител Данаил Ковачев и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева проведоха общо събитие отново посветено на пътната безопасност сред подрастващите. То се състоя в ОУ „Никола Обретенов“ и в него се включиха над 200 ученици. 

Днешните събития се провеждат в навечерието наорганизирания за осма поредна година Ден без загинали на пътя. Той се провежда от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL ие в рамките на Дните за безопасността на пътя между 16 и 22 септември и се провежда под надслов „Остани жив! Пази живота“.

Областният управител изказва своята благодарност на участвалите актьори в инициативата и на директора на Държавния куклен театър Теменуга Хараланова, която също присъства на събитието. На събитието, което се проведе на кръстовището на улица „Борисова“ с ул. „Константин Иречек“, присъстваха и представители на Областната администрация.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest