Клавирен концерт на младата пианистка Мария – Десислава Стойчева

На 2 октомври от 19 часа в Огледалната зала ще се състои клавирен концерт на Мария-Десислава Стойчева, организиран със съдействието на Министерството на културата и Община Добрич.

Младата, но вече добре известна пианистка, лауреат на множество конкурси,  е подбрала програма, съставена от късни произведения на Лудвиг ван Бетховен, Роберт Шуман, Йоханес Брамс и Панчо Владигеров.

 Мария-Десислава Стойчева (1997 г., Пловдив) завършва с отличие НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив през 2016, където неин преподавател е Елена Велчева, а понастоящем работи с проф. Людмил Ангелов в НБУ. За израстването й помагат множество майсторски класове и семинари при видни пианисти, сред които Паул Бадура-Скода, Мишел Бероф, Дмитри Башкиров, Жан-Бернар Помие, Клаудио Мартинес Менер, Иван Дреников, Боян Воденичаров, Атанас Куртев, Филип Раскин и много други. Гостува на фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“, „Варненско лято“, „Пиано Екстраваганца“ и др. Партнира като солист на Софийската филхармония, КА „Софийски солисти“, Държавна опера Пловдив, Варненска филхармония, Държавен симфоничен оркестър Шумен и Националната филхармония на Украйна. Изнася рецитали и камерни концерти в България и Европа. Лауреат е на Международния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен през 2019 г. с Първа награда и Специална награда за най-добро изпълнение на Владигерови произведения. Носител е и на Лауреатско звание и Специална награда за най-добро изпълнение на украинско произведение от XI Международен конкурс в памет на Владимир Хоровиц в Киев, Украйна, Първа и Специална награда от конкурса „Citta di Barletta“ в Италия, Втора (при неприсъдена първа) и Специална награда от конкурса „Шопенов златен пръстен“ в Словения, Първа и Специални награди от конкурса „Мила Михайлова“ във Варна, Първа награда и номинация за „Grand price“ от конкурса „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич. Сред финалистите е на 2-ри Моцартов конкурс в Жухай, Китай, 25-ти конкурс „Йоханес Брамс“ в Пьорчах, Австрия, 8-ми Шопенов конкурс в Будапеща, Унгария и 66-ти Шопенов конкурс в Ню-Йорк, САЩ. Тя е и „Млад музикант на годината“ на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР за 2015 г.

Pin It on Pinterest