Региона

Кино и размяна на вещи на 5 юни – Световен ден на околната среда

По случай Световния ден на околната среда Младежки център Габрово организира прожекция на документалния филм „Истинската цена“ и приятелска размяна на вещи.

 Събитието ще се състои в Център Кристо и Жан-Клод (ул.„Брянска“ 72, бившият текстилен техникум в Габрово ) и има за цел да обърне внимание на поведението ни като потребители – количеството дрехи, които използваме и влиянието върху околната среда, което има производството им. 

Филмът е заснет в страни по целия свят, от най-бляскавите подиуми до най-мрачните квартали, в него има интервюта с едни от най-влиятелните личности в света на модата и с хората, които получават минимално заплащане за производството им. Лентата е на международно признатия режисьор Андрю Морган и дръпва завесата за невидимата част от нашия свят, призовава ни да се замислим за истинската цена на консуматорското ни поведение.
Можете да видите трейлър в линка: https://youtu.be/D_kBqjRhG0s

След прожекцията ще се проведе дискусия, в която ще обсъдим видяното във филма през собствения си гардероб и потребителско поведение. В дискусията ще се включат и представители на Регионално депо за неопасни отпадъци в гр. Габрово и Дирекция „Устойчиво развитие“ към Община Габрово.

Събитието ще завърши с приятелска размяна на вещи. Всеки участник може да донесе дрехи или предмети, който са в добро състояние, но са му омръзнали и би искал да размени. Условието е да вземе поне, колкото е донесъл, а също така и да си вземе обратно нещата, които не са намерили нов собственик.

Чрез размяната искаме да поставим началото на редица подобни събития, водещи до по-устойчиво потребление на дрехи и стоки, да ограничим разхищението на ресурси и да помогнем поне малко на околната среда. И разбира се да се замислим. Вярваме, че филмът ще обърне вниманието ни към много теми. 

Събитието ще се проведе на 5 юни, от 17:30 ч., в Център Кристо и Жан-Клод (Габрово Център, ул. „Брянска“ 72, бившият текстилен техникум в Габрово).

*Внимание! Филмът съдържа смущаващи кадри. Не е подходящ за лица под 13 години.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest