Кърджалийци склониха глава пред паметта на падналите за освобождението на България

Независимо, че заради противоепидемичните мерки бе отменено организираното честване на националния празник на България 3 март,  хиляди кърджалийци, индивидуално и от обществени и политически организации, и ученици от училищата в Кърджали, склониха глава пред подвига на падналите за свободата на България преди 143 години по време на Руско-турската война от 1877/78 година.

Сред тях беше и ръководството на община Кърджали в лицето на кмета д-р инж. Хасан Азис, заместниците му инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, секретарят Себахтин Риза, а също и народният представител Адлен Шефкет, общински съветници, енорийският свещеник отец Петър Гарена и бившия главен мюфтия Фикри Сали.  

Малко преди 11 часа те поднесоха венци пред паметника на руския воин в градинката пред храма „Свети Георги Победоносец”, а малко по-късно и пред паментника на освободителите в Градската градина.

Заради неорганизирания характер на честването на 3 март кметът д-р инж. Хасан Азис не произнесе слово пред кърджалийци, но своевременно написа в страницата си във фейсбук:

„Всяка година на тази дата страната ни възкръсва за нов живот – денят събира в себе си родолюбието и свободата, но и преклонението пред нашите герои.  Трети март винаги е бил символ на свобода, – а днес за първи път в новата ни история свободите на много хора са ограничени заради коронавирусната пандемия. По никакъв начин вирусът, обаче, не трябва да ни спира да отдадем почит към духовното величие и патриотичната саможертва на хората, дали живота си за свободата на  България”.  И още: „На 3 март 1878 г., бе подписан Санстефанският мирен договор, с който отбелязваме края на една война, но и факта, че една империя признава свободата на един малък, но силен народ. Вярвам, че Трети март ще ни напомня, че Освобождението и свободата имат своята безмерна цена, платена с живота на 200 000 воини за онази „чиста и свята република”, мечтана от Левски и така мила за всяко българско сърце”.

Pin It on Pinterest