Камерна опера Благоевград с първи концерт за 2021 година

На 18 февруари от 19:00ч. в зала ,,Камерна сцена“ ще бъде представен първия за 2021 година Камерен концерт на Камерна опера Благоевград от цикъла „Песенното творчество на оперните гении”.

В цикъла „Песенното творчество на оперните гении”, солистите – тенори на Камерна опера Благоевград ще представят рецитал с песните на Винченцо Белини и Джакомо Пучини. В концерта участват солистите – тенори на Камерна опера Юрий Николов и Михаил Михайлов, гост – солист сопран – Емилия Кирчева. Клавирен съпровод – Милена Томанова.

Любителите на оперното и песенно изкуство и гостите на Благоевград ще могат да се насладят на първия концерт от този цикъл, носещ в себе си богатата италианска душевност на оперните майстори.

Винченцо Белини успява да покаже на света красотата на италианския фолклор и да доведе белкантото до неговата връхна точка за краткия си, едва десетгодишен творчески път. Белкантото е певческия стил, който ползват оперните певци и до днес. По този начин Белини окончателно къса връзката с Класицизма и се превръща в един от основоположниците на Романтизма в Италия. Богатата мелодика и откровеният му музикален изказ служат за вдъхновение на редица композитори след него. Белини издига на нов, по-висок етап италианското оперно изкуство.

Джакомо Пучини има трудната задача да даде на италианската музика нов тласък след продължаващата повече от 50 години, вече емоционално и стилово поизчерпана, епоха на белкантовите опери. Както знаете – изпълнил е задачата повече от добре. Неговите опери са едни от най-предпочитаните, както от публиката, така и от изпълнителите. Премиерата на първата опера на Белини – „Аделсон и Салвини“ е през 1825 година, а Пучини умира през 1924, незавършил последната си опера „Турандот“, чиято премиера е през 1926 г. 100 години неповторима оперна музика.

100 години именно красивите мелодии са в основата на успеха на италианската опера. Откъде композиторите са знаели кои от тях ще стигнат до най-съкровените кътчета в душата на слушателя и ще се превърнат в най-запомнящите се арии или ансамбли? Вероятната причина е, че често са запознавали публиката с тях в камерното си творчество, като по този начин композициите им са имали възможността да бъдат оценени, преди евентуално да бъдат включени в по-голям опус.

Пучини надписва ръкописа на една от песните си – „Sole e amore“ така: „Първото зрънце на операта „Бохеми”. В нашия концерт ще чуете познати мелодии от „Мадам Бътърфлай“, „Манон Леско“, „Джани Скики“ или „Лястовичката”, които също са зрънца, от които по-късно ще покълнат големите оперни шедьоври.

Относно удължената епидемиологична обстановка в цялата страна, събитието ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Pin It on Pinterest