Калиниците в Асеновград тази година бяха около 200

Заместник-кметът на Асеновград инженер Петър Петров присъства на празника на Слънчовите невести в града.

Празникът Еньовден в асеновградския край се отбелязва по изключително тържествен начин и събира стотици малки булки. Тази година момиченцата, облечени в бяло, наброяваха 200. Те озариха Асеновград с глъчката си. Под звуците на детска празнична музика децата се забавляваха, снимаха се, преминаха под венец от билки и се поздравиха по повод празника, като спазваха необходимата дистанция. Градския парк в града се превърна в истинска сцена на модно дефиле. Родители, приятели и дори случайни минувачи се включиха в събитието, за да поздравят Слънчовите невести. Община Асеновград подари на всяка една калиница и на техните кавалери подарък, а за момиченцата – и грамота.

Тази година обичаят се проведе под малко по-различна форма, предвид създалата се ситуация с разпространението на COVID-19 и във връзка със спазване на въведените противоепидемични мерки. Празникът, в който малки момиченца се обличат като булки протече единствено в Градския парк. Спестени бяха ритуалите по оставянето на нишани (гривни, брошки, гердани и други лични вещи) в „мълчана“ вода и наричанията, както и традиционното литийно шествие.

Ритуалът бе въведен за първи път в Асеновград от настоящия архиерейски наместник отец Йордан Георгиев преди много години. Когато обичаят се е състоял за първи път в него са се включили едва 7 Слънчови невести. Впоследствие през годините броят на желаещите да бъдат калиници е достигнал почти 400, като е имало малки булки не само от Асеновград и региона, но и от България и света. Отец Йордан им пожела да бъдат здрави, да се пазят и призова родителите им да ги учат как да спазват противоепидемичните мерки, като изрази щастието си от факта, че на територията на асеновградска община все още няма регистриран случай на COVID-19. Той каза, че Асеновград наистина е богоизбран град и се надява коронавирусът да ни подмине, но това зависи изцяло от нас, жителите.

Pin It on Pinterest