Живодар Душков подари книгата си „Нашият град днес“ на кмета на Община Русе

„Нашият град днес“ от русенския общественик, писател и поет Живодар Душков е един по-различен поглед над пандемията от коронавирус през 2020 година. Стихосбирката се състои от едно-единствено стихотворение, но преведено на 37 езика с общо 43 превода. 

    На 19 март 2020 година, дни след наложената в страната ни карантина, се вдъхновява да напише стихотворението си, потиснат от картината на празния и безлюден град Русе. Въпреки пустия град и всеобщия страх от неизвестното бъдеще обаче, стихът на Живодар Душков вдъхва надежда: „Пак ще си весел! Пак ще си ласкав!… Пак ще си ти! И ще живееш!“

    Тези думи докосват и вдъхновяват напълно непознати хора по цял свят да преведат стихотворението на собствените си езици, което и ражда тази уникална стихосбирка. Тя включва и черно-бели фотографии, показващи различни безлюдни градове по света… Но дори да преобладават сивите краски в стихотворението и в подбраните фотографии, надеждата за едно по-добро бъдеще и чувството на единение пред общата заплаха е водещият мотив в цялата стихосбирка. И неусетно през призмата на различните езици, градове и култури, Живодар Душков отвежда читателя към цветни и пълни с хора улици в приложението „Нашият град утре“ – „Ще дойде ден. Ще се събудим… “, обещава поетът. 

    Кметът на Община Русе връчи поздравителен адрес на Живодар Душков. Двамата обсъдиха и идеята да се създаде специален албум с фотографии от Русе по време на пандемията от коронавирус, в който да се включат и стихотворения и други литературни творби.

    Книгата на Живодар Душков „Нашият град днес“ ще бъде представена на 24 септември от 17 часа във Военния клуб в Русе заедно с новата му стихосбирка на патриотична тематика „И изгревен изглеждаше просторът“.

Pin It on Pinterest