Региона

Измина първата седмица на новия кмет на Ловеч – какви са най-горещите проблеми?

Кметът на Община Ловеч Страцимир Петков даде на 17 ноември 2023 г. пресконференция на строежа на Спортната зала на ОУ „Проф. Димитър Димов“.

Новият кмет положи клетва на 13 ноември 2023 г. и вече се е запознал с текущото финансово състояние на институцията. Един от „горещите“ проблеми е именно този строеж в двора на училището. Това е един проточил се обект, който вече шеста година не може да бъде завършен поради смени изпълнителите и пропуснати срокове. На практика училището е единствено в града без спортна зала.

На строителната площадка кметът на Ловеч каза:

„СМР-то на този обект по договор трябва да бъде завършено във вторник, но виждате, че това е невъзможно. До края на годината трябва да приключим с плащането. Имам среща на 30 ноември в МРРБ и ще искаме отсрочка, за да може обектът да бъде завършен. Ще търсим разбиране и по отношение на изпълнителя, който, ако не спази двумесечния срок, ще търпи санкции. Не мога да коментирам предходното управление защо се е съгласило да такъв кратък срок. Ясно е, че такъв обект няма как са се построи за 60 дни.“

На журналистически въпрос кметът отговори, че обектът не е отделен от големия обект за рехабилитация на училищата, каквато информация имаше по-рано. Той разясни, че може да бъде отделен, но тогава трябва да бъде завършен със средства на общината.

„След предстоящите мои срещи в столицата ще обясня детайлите, както и какви отстъпки и какви бонуси са възможни. Ако не бъде удължен срокът, финансовата корекция до 15 % върху 6 млн. лв. (евентуално до 900 000 лв. – бел. ред.) Продължителна е тази сага, текат и съдебни дела – едното е по застраховката, другото с предишната фирма-изпълнител“, каза кметът.

Той добави, че ремонтът на Младежкия дом върви по-добре. До края на декември трябва да се извърши разплащането, а до края на март е срокът на СМР. Там има компенсации при средствата заради поскъпването на материалите и труда. В началото на декември трябва да има акт 15.

„В противен случай влизаме вътре с 800 000 лева. Ако сметнем и предишните санкции до тук се събират близо 2 млн. лева“, пресметна кметът.

Относно депото за твърди отпадъци, кметът каза: „Донесоха ми две фактури – едната за 2 200 000 и другата за над 1 100 000 лв. – общо над 3 300 000 лв. За тях няма осигурено финансиране, само е обещано. Затова отивам в МОСВ, предварително се чух с РИОСВ- Плевен и Регионалния инспекторат. Разбрах, че едното подусловие е да има стартирана процедура по изграждане на компостираща инсталация и сепарираща инсталация. А ние нямаме такава. В предходния програмен период е имало 15 млн. лв. за евентуално кандидатстване, но Община Ловеч не е кандидатствала. Затова, че не е направено, сега загубата ще е 5,5 млн. лева. Само за едната фактура вече трябва да платим ДДС.“

Тревожно е финансовото състояние на Община Ловеч, обобщи кметът. Той поясни, че не говори за онези обявени по-рано налични 5 млн. лева – това са средствата за държавни дейности, те само минават през общината. Кметът обяви, че в сметката за общински дейности разполага с 250 000 лева. Има обаче неразплатени фактури (вкл. две фактури за „Билстрой“) общо за 5 239 891.97 лв.

Така че сме на „червено“, заключи кметът Страцимир Петков.

В пресконференцията участваха още Петър Деков, директор на Дирекция „Проекти, програми и инвестиции“ в общината, и Миглена Минкова – главен експерт „Околна среда“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest