Измерване, което спасява живот. Твоят #SLEEVESUP

В продължение на Световния ден за борба с Хипертонията 17 май, Българска лига по Хипертония, с подкрепата на Международна лига по Хипертония (ISH) и Световно дружество по хипертония е инициатор на кампанията „Май Месец за Мерене“ в България.

„Май Месец за Мерене“ е най-голямата синхронизирана здравна кампания в света. За периода на реализация са дадени съвети за поддържане на здравословно кръвно налягане на повече от 4,2 милиона души в над 100 държави. Основна цел на кампанията е да се повиши обществената осведоменост и да се направи контролът на кръвното налягане достъпен за хората по света. Повече от 10,8 милиона души умират всяка година от състояния, свързани с високо кръвно налягане. Повишеното кръвно налягане продължава да бъде рисков фактор №1 за смърт в света. Със стойностите на кръвното налягане е свързан повишеният процент на сърдечно-съдови заболявания като коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, инсулт, инфаркт, деменция, предсърдно мъждене и бъбречни заболявания. Тези заболявания засягат приблизително една трета от възрастното население в световен мащаб и представляват най- голямата епидемия, изпитана някога от човечеството. А у нас според данни от Здравния профил на страната от 2017 година над 80% от смъртността в България е вследствие сърдечно-съдови заболявания.

Под мотото „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯТ.“ в продължение на Международния ден за борба с Хипертонията – 17.05.2021, Българска Лига по Хипертония реализира скрининги, с подкрепата на Асоциация на студентите по Медицина България, Национален Научен Експедиционен Клуб „Юнеско“, „Институт за граждански Инициативи Етос“, Асоциация на студентите по фармация и други. Кампанията акцентира върху важността и нарастващото значение на измерването на кръвното налягане и поддържането на здравословен начин на живот и здравословно тегло.

През май и юни 2021 в 12 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Ботевград са планирани общо 15 локации за измерване на кръвно налягане на хората.

В Хасково кампанията гостува утре, 2 юни, от 9,30 часа сутринта на пл.“Общински“ ще бъде отворен пункт за измерване на кръвно налягане.

Pin It on Pinterest