Региона

Изложба, посветена на празника на Русе – 6 май, е подредена в малката зала на ул. „Борисова“ 6

Тя е традиционна и се организира от Дружеството на художниците в града с председател Николай Колев.

Експозицията бе официално открита снощи от областния управител Драгомир Драганов и заместник-кмета по международни програми и проекти, инвестиции и собственост на Община Русе Златомира Стефанова. Драганов определи инициативата като интригуваща и силно въздействаща. „Тя успява по един вълнуващ начин да разкаже за красотата на града ни, да представи споделени чувства и да ни убеди, че не е нужно да си роден в Русе, за да се свържеш завинаги с този град“, каза областният управител в обръщението си към художниците. Драганов благодари на авторите, че поддържат живи дълголетните духовни и културни традиции, диалога с публиката и представят културното наследство на града ни по един различен и модерен начин. „Пожелавам Ви още много творчески успехи и Ви уверявам, че ръководената от мен администрация е отворена към нови проекти и винаги в мое лице и това на екипа ми ще намерите пълна подкрепа“, категоричен бе Драгомир Драганов.

„Нека тази изложба бъде повод за вдъхновение и обединение на цялата общност, като подчертае красотата и уникалността на Русе. Вярвам, че Вашето изкуство ще разкрие нови измерения на града и ще вдъхнови всички, които го посетят“, заяви от своя страна заместник-кметът Стефанова. Тя сподели още, че е приятно изненадана от преплитането на различни идеи и интересни, разнообразни елементи в платната на художниците. Не на последно място Златомира Стефанова пожела на художниците да продължат да се вдъхновяват от гарда ни.

По думите на председателя на Дружеството на художниците Николай Колев през годините изложбата се развива в правилната посока, защото ежегодно в нея участват художници с все повече картини. Той пожела на колегите си да не спират да радват жителите и гостите на града.

Тази година в експозицията са представени над 150 творби на 25 местни художници. Всички те са посветени на Русе, като повечето от тях не са показвани до момента. Акцент е поставен предимно върху пейзажите, но не липсват фигурални композиции и редица други жанрове. Най-често използваните техники са маслените бои и акварелът. Изложбата ще може да бъде разгледана до 16 май.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest