Излекуваните от COVID-19 в област Смолян са повече от новоустановените случаи

Към момента общо установените случаи за Смолянска област са 729, като новите за последната седмица са 23.

През последната седмица са излекувани 25 пациента с коронавирусна инфекция, за съжаление, има и един починал.“, областният управител Недялко Славов съобщи актуалните данни за разпространението на COVID-19 в област Смолян на редовния брифинг днес.

„От началото на пандемията излекуваните са 638, починали са 37 и към днешна дата има активни 54 случая, от които 27 са на домашно лечение и 27 са хоспитализирани – 16 в МБАЛ-Смолян, 4 в МБАЛ-Мадан, 3 в МБАЛ-Златоград, 2 в МБАЛ-Девин и двама са настанени за лечение в лечебни заведения в София.“ Славов допълни: „Спрямо останалите административни области, по брой установени случаи Смолянска област е на осмо място в страната, а по брой случаи на глава от населението – на второ място с 1 на 144, след област Благоевград – 1 на 142.

Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева представи 14-дневен анализ, за периода от 13 до 27 септември, по информация от Националния център по заразни и паразитни болести. „В Смолянска област към 27 септември 14-дневната заболяемост е 43,5 при 30,3 за страната. Тези резултати ни нареждат на шесто място и попадаме в групата на областите със средно ниво на разпространение на инфекцията. Според показателя седмичен ръст за седмицата 13-19 септември, когато са регистрирани голям брой новоустановени случаи, областта ни е на челни места в страната, докато през следващата седмица 20-27 септември се бележи отрицателен ръст.“ Д-р Кубатева уточни, че този анализ дава моментна картина и отчита тенденциите при разпространение на COVID-19.

По отношение на ситуацията в областната болница, директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев съобщи, че има 16 пациента, които се лекуват с доказан коронавирус, трима от които са на интензивно лечение. „Към момента няма заразен персонал. На този етап ритъмът на работа в лечебното заведение е нормален.“

„През изминалата седмица на територията на областта няма регистрирани престъпления, свързани с неспазване на противоепидемичните мерки. Служителите на органите на МВР оказват съдействие на другите държавни контролни органи и упражняват контрол за спазване на карантина.“, каза директорът на ОД МВР Смолян ст. комисар Николай Димов.

Общо за изминалата седмица държавните институции – ОДБХ-Смолян, РЗИ-Смолян, ОД МВР-Смолян, Дирекция „Инспекция по труда“-Смолян са извършили 185 проверки, което отчита ръст, спрямо предходната седмица, с около 40%. Съставени са 8 акта за неспазване на противоепидемичните мерки.

„За да бъде засилена контролната дейност, от Областния щаб решихме да ангажираме по-активно общинските щабове и кметовете. С тази цел издадох заповед, с която възлагам на кметовете на общини да създадат звена за контрол към конкретните общински администрации и ежеседмично да докладват за броя извършени проверки, съобразно вменените им правомощия. Разчитам с тези засилени мерки за контрол върху търговските обекти да гарантираме спазването на противоепидемичните мерки във възможно най-голяма степен, без да изпадаме в крайности.“, каза в заключение областният управител Недялко Славов.

Pin It on Pinterest