Издадено е строително разрешение за ремонт на пътя към манастир „Св. Петка“

Първата отсечка, която е асфалтирана през 2011 г., е компрометирана от преминаването на товарните автомобили на 3-те кариери наблизо.

Вече има издадено разрешение за строеж на пътя между към Мулдавски манастир „Света Петка“ край Асеновград. Това съобщи пред медии днес заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров. „За съжаление през предходните 8 години не беше свършена голяма част от работата. Първият етап от изграждането на пътя към храма бе реализиран през предходния кметски мандат на доктор Христо Грудев. Сегашното ръководство на общината успя за последните няколко месеца да приключицялата процедура и съответно да бъде изготвено и издадено строителното разрешение“, посочи Димитров. Заместник-кметът поясни, че ще се търси вариант за финансиране на проекта, като това, което ще се реализира, е вторият етап от пътния участък. Общата дължина на целия път е около 2,578 километра. Трасето попада в горска територия, ведно с всички отводнителни и укрепителни съоръжения, както и обръщало с площ от 612 квадратни метра.

„За съжаление, вижда се в какво състояние е пътя в момента, а е изграден през 2011 г. Грешка от предходното управление, чиито последствия сега са за сметка на община Асеновград, е разрешаване пътят да се ползва от товарните автомобили, които обслужват 3-те кариери, разположени в близост“, обясни Стоян Димитров. Той поясни, че теглото на камионите, които превозват добитите инертни материали, е над 40 тона и по този начин компрометират голяма част от пътя. Към този момент ще се търси вариант фирмата, която оперира концесиите, да възстанови настилката, като ще бъде направено замерване. „Нашите опасения са, че може да ни обвинят в нарушение на настилката заради техниката, която ще се ползва за строеж на неизградената отсечка, достигаща самия манастир. А целият път е проектиран за лекотоварно движение, т.е. за леки автомобили – до 3,5тона. Идеята ни е да се намери вариант да бъде възстановен и вече компрометираният участък, защото не е редно да направим втория, а първият остане в такъв вид“, категоричен е инженер Димитров.

Вчера (08.07.20 г.) бе проведена среща между ръководството на община Асеновград и представители на ВиК – Пловдив. Темата бе свързана с осигуряване на водопровод до манастира „Света Петка“. Очаква се до средата на този месец и техният проект да е готов. Сумата, която ще е необходима, за изпълнението на инвестицията, е в размер на около 2,5 млн. лева без ДДС. Проектът ще включва изграждане на двулентов път, подпорни стени и ще бъдат спазени всички изисквания и стандарти, за да придобие обектът европейски вид. Към споменатата сума не са добавени средствата, необходими за изграждането на водопровода. „От страна на премиера Бойко Борисов, имаше обещани средства още преди повече от 2 години. Но до този момент не са били предприети действия по изготвяне на проект, за да има основание за отпускане на пари от държавата“, каза в заместник-кметът и допълни в заключение, че самият ремонт може да започне веднага, след като бъде осигурено финансиране и бъде избран изпълнител чрез провеждане на обществена поръчка.

Pin It on Pinterest