Региона

Изборният ден в Русенско приключи

Първите секции започнаха да пристигат в „Арена Русе“

Първите секционни избирателни комисии в Русенско започнаха да пристигат в зала „Арена Русе” преди броени минути. Тук те ще предават протоколите от днешния вот за членове на Европейския парламент и за Народно събрание.

Буквално първи пристигнаха членовете на 211-а секция, която е подвижна от Русе. В нея са гласували 32 души. Втора беше 212 секция, която също е подвижна. В нея са гласували близо 36 души с увреждания и 5 души персонал. Трета секция беше 214, която е функционирала в Центъра за психично здраве. В нея са гласували 78 пациенти на лечебното заведение. Последователно в „Арена Русе“ пристигнаха още няколко секции. Във всички секции, които пристигнаха до момента не е имало никакви затруднения по време на изборния процес.

Навсякъде в област Русе изборният ден приключи и секциите затвориха. Близо 3000 души участват като членове на СИК в региона, като за община Русе те са над 1800. Броят на секциите в областта е 337, а в 289 от тях можеше да се гласува машинно. С цел гарантиране правото на вот на всеки желаещ, шест от секциите са допълнителни, а 7 са подвижните.

Общо 255 кандидати от 31 партии и коалиции се борят за 7 мандата в Русенско на предсрочния парламентарен вот. Пълните листи, с 14 имена, са 9, а тези с по един единствен кандидат – 2. Жените, които се борят за народни представители на предстоящия вот са 64, което е ¼ от всички кандидати за депутати. Колкото до Евроизборите, няма промяна в броя на евродепутатите от България. Те са отново 17.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest