Историческа възстановка на Априлското въстание  

Епизоди от славния път на Габровската чета с войвода Цанко Дюстабанов през Априлското въстание – историческа възстановка на членовете на НД „Традиция“, с която днес в кв. Нова Махала се отбелязаха 146 години от Априлското въстание. За да припомнят паметните моменти, случили се в габровския край през бунтовния април 1876 години бяха дошли клонове на националното дружество от цялата страна. 

Събитието уважиха областният управител Ралица Манолова, заместник – кметът на Община Габрово Невена Минева, заместник областният управител Ивелин Стоянов, представители на Държавен архив – Габрово, Регионалния исторически музей в Габрово, десетки габровци и гости на града. 

„Приемете моето най – дълбоко признание и уважение към всичко което правите и затова, че отново ни събирате тук, заедно да отбележим годишнина от Априлското въстание. 146 години – време, в което всички заедно сме успели да запазим жив спомен за подвига, за волята за освобождение и искрата, която е запалена. Признателност към всички онези от Вас, които съхранявате този спомен, предавате го на поколенията и учите децата си, че родолюбието пази родината ни. Априлското въстание, макар и потушено, е стъпката, която трябва да се извърви, за да се стигне до извоюваната от предците ни свобода.“ – с тези думи се обърна към гостите при откриването на събитието областният управител Ралица Манолова. Тя припомни думите на Цар Борис при откриването на Паметника на Свободата на връх Шипка, че всеки паметник е разрушим във времето, неразрушим е само споменът, който пазим в сърцата си, предаваме на поколенията и ни вдъхновява за подвиг. Такъв невидим паметник трябва да вдигне всеки в сърцето си и да не забравя какво е родината и какво може да направи за нея, за да можем с чиста съвест да кажем, че саможертвата на падналите в борбите за освобождението няма да бъде забравено. „Убедена съм, виждайки толкова много хора днес тук, че заветите се помнят, предават, живеят с нас и за бъдните поколения.“ – подчерта още Ралица Манолова. 

Минути преди възстановката беше открита паметна плоча на въстанията, възвестени в района. Организаторите припомниха, че мястото не е избрано случайно, то е основано от будни българи през 18 век – напоено с история и кръв – два пъти разрушавано и изгаряно, но с трудолюбие и себеотрицание възстановено отново. В Нова махала са възвестени четири въстания, много от жителите й са дали своя принос в борбите за освобождение и национално обединение на България, за развитието на книжовността, духовността и науката, за изграждането на съвременната ни държава. Днес за първи път бяха представени и няколко различни епизода от възстановки на славния път на Габровската чета с войвода Цанко Дюстабанов през Априлското въстание – въвличането на Цанко Дюстабанов в бунтовното дело; обявяването на въстанието в Нова Махала  на 1 май 1876 г.; сблъсък на въстаниците и турска поща; залавяне на ранения Цанко Дюстабанов и осъждането на смърт на габровските предводители на въстанието.

 Събитието завърши с поднасяне на венци и цветя и тържествена клетва на новите членове в редовете на дружество „Традиция“ – клон Габрово.

Pin It on Pinterest