Инициатива на Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин по повод Световния ден за психичното здрав

Той се отбелязва на 10 октомври и тази година е под мотото „Психично здраве за всички“.

В навечерието му експертите от Общинския съвет по наркотичните вещества (ОСНВ) във Видин раздаваха на гражданите разноцветни балони с послания и флаери със съвети за позитивен живот и повече усмивки. Те тръгнаха от площад „Бдинци“ и продължиха по ул. „Търговска“, а хората ги посрещаха с интерес. Инициативата има за цел да привлече вниманието върху важния проблем за опазване на психичното здраве, който у нас обикновено се неглижира. Затова от ОСНВ призоваха: „Погрижи се за себе си!“.

Статистиката показва, че българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11.4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6.2%, злоупотреби с вещества – 3.3 %. Основната причина за появата им е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Най-разпространените погрешни вярвания са, че хората с психични болести са опасни. От ключово значение е обществото да преодолее предразсъдъците към проблема и навреме да се търси психиатрична и психотерапевтична помощ, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството. 

В Световния ден за психичното здраве стартира информационната кампания „Живей, не страдай“, в подкрепа на хората с психични заболявания.

Pin It on Pinterest