Иконописта на два храма врърна историята шест века назад в Монтана

Най-пълното изследване на храмовете, посветени на Свети Николай в Долна и Горна Вереница бе представено в държавен архив Монтана. Негов автор  е  Катерина Дюлгерова –доктор по изкуствознание. Ръководител на дисертацията е проф.д-р по изкуствознание Елена Попова от БАН.  Заедно с нея в представянето се включи и  доц. д-р Миглена Прашкова от Великотърновския университет.

Видинският владика Даниил, кметът на Монтана Златко Живков, кметовете на двете села Ивайло Иванов и  Веселка Горанова, историци, краеведи, художници и други общественици уважиха събитието.

Проучването на храмовете Свети Николай в двете села е продължило три години.   Черквите са с петвековна история и са обявени за национални паметници на културата.  Богатството им е в това че проследяват развитието на православието и българското изобразително и строително изкуство  на границата между Средновековието и  Възраждането.

Интересно е да се отбележи, че Долна Вереница  е била едно от най-големите села във Видинския санджак още през  ХV век.  Най-старият запазен опис на населението в региона  в периода  1454 – 1455 година показва, че  в Горне Верениче има 100 домакинства и приходи от 14 752 акчета, а  Долне Верениче има 197 домакинства и приход от 29 015 акчета. Регистърът е създаден по заповед  на султан Мехмед Завоевателя и се съхранява се в Истанбулската градска библиотека.  И двете села са  част от хасовете на румелийския бейлербей на територията на Видинския санджак.   Долна Вереница се равнява по големина с град Видин и го превъзхожда по доходи.

„За нас това изследване е ценно защото то проследява корените на хората които са живели в двете села и поддържането на живия християнски дух, заяви видинския владика Даниил.  Това е националната ни памет и е една предпоставка за съхранение и препредаване на това религиозно наследство, каза още той.

Pin It on Pinterest