Хасково удостои почетните си граждани и отличи хората, работещи на първа линия по време на пандемията

На тържествена сесия на общински съвет Хасково по традиция на 8 септември бяха връчени отличията Почетен гражданин на Хасково на трима българи, посветили се на Хасково.

Хореографът Васко Димов, историкът Георги Граматиков и посмъртно Капитан Петко Войвода получиха най-високото обществено признание – титлата Почетен гражданин на Хасково.

Председателят на общински съвет Хасково Таня Захариева поздрави всички жители и гости на Хасково по повод  8 септември и подчерта, че през 2020 година кризата пренареди обществените приоритети. „Отново обърнахме очи към силата на духа, към себераздаването, към вярата и солидарността. Лекари, учители, полицаи, аптекари, парамедици, служители в държавни и общински структури, предприемачи, работници, деца и възрастни, майки и бащи, всеки от нас доказа, че милее за здравето на околните, че е отговорен към себе си и близките си“, подчерта тя. Затова днес бяха връчени и наградите за заслуги към образованието и културното дело. Носител на приза „Учител в начален етап или прогимназиален етап на образованието“  е Стилияна Ангелова – старши учител по музика в ОУ „Н.Й.Вапцаров“ – Хасково, за  „Учител в гимназиален етап на образованието“  беше отличена д-р Юлия Кръстева – старши учител по математика в ПМГ „Акад .Боян Петканчин“ – Хасково, а за „Културен деятел от областта на изкуствата, библиотечното или музейното дело“ бе определен актьорът Стефан Цирков.

Кметът на община Хасково Станислав Дечев сподели, че първата година от мандата му, е година на извънредни уроци. „Защото едно неочаквано изпитание ни припомни най-истинските човешки качества. В първите дни на пандемията, в последвалите дълги седмици на изолация, през месеците на несигурност и тревога, ние, хората от Хасково, имахме шанса да се доверим на доказани професионалисти и всеотдайни служители. Кураж ни вдъхнаха хората от т.нар. първа линия. Те са хиляди, имената им няма как да бъдат изброени сега. Но по-важно е, че тях ги има и ние знаем, че има на кого да се опрем в труден момент“, подчерта градоначалникът. Той връчи специални награди на: МБАЛ Хасково за спасените човешки животи, за професионализма и човечността; на РЗИ Хасково за денонощната координация и заради работата си в извънредна рискова среда и на Областна дирекция на МВР Хасково, на момчетата и момичетата които гарантираха спокойствието на хората и продължават да работят денонощно в една извънредна и нелека обстановка.

Кметът Дечев награди с индивидуални награди за личен принос и работа на първа линия д-р Георги Димитров  и д-р Владимир Вълев от МБАЛ Хасково за героизма и ненадминатия професионализъм при изпълнение на служебните им задължения, за проявена изключителна отговорност и всеотдайност при изпълнение на служебните задължения, за денонощната работа на първа линия, за човечността и професионализма отличавам д-р Снежана Иванова – директор на дирекция Надзор на заразните болести в РЗИ Хасково, младши експерт Валентин Делчев младши разузнавач в сектор Криминална полиция към Районно управление Хасково и инспектор Цветан Дамянов – полицейски инспектор в Сектор Охранителна Полиция към Районно управление Хасково.

Официални гости на Тържествената церемония по повод Деня на Хасково бяха народните представители от ГЕРБ Евгения Ангелова и Митко Полихронов, областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, заместникът й Митко Петров, почетни граждани на Хасково, общественици, духовници.

Pin It on Pinterest