Хасан Адемов: Не винаги, когато се излива рогът на изобилието, се печелят избори

От първи юли догодина ще се индексират пенсиите, които са над 300 лева, а минималната ще бъде увеличена с 50 лева още от първи януари и ще бъде 300 лева, обяви  социалният министър Деница Сачева. 

Индексацията на пенсиите от 300 до 369 лева от 1-ви юли ще бъде 10 на сто и с 5% на по- високите от 369 лева. 

Максималната пенсия ще надхвърли 1400 лева, но без да се увеличава максималният осигурителен доход. До март всички пенсионери ще получават добавка от 50 лева. 

В проекта на бюджета за догодина ще се предвиди, освен месечните детски добавки, без доходен тест да се дават и еднократните помощи за децата от първи и от осми клас. Размерът на целевите помощи за тях ще се повиши от сегашните 250 на 300 лева, допълни социалният министър. 

В интервю за Радио Пловдив председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов пресметна, че универсалната семейна помощ за деца ще струва на бюджета догодина 700 милиона лева,  при 300 милиона лева през тази година. 

Това е отговор на очакванията на семействата, които досега не са получавали тези месечни помощи, а на практика всички са пострадали от кризата, коментира предложението на управляващите депутатът от ДПС. „Въпрос на виждане, на преценка на управляващите е да изберат двата възможни подхода диференциран, който действаше досега, или универсален подход. Ако правителството приоритизира уневерсалният подход, нека да бъде така добро да универсализира и социалното осигуряване. Там се подкрепят ниско доходните пенсионери, за сметка на всички останали и това е причината да има все още таван на пенсиите“, коментира той. 

По думите му тази неяснота, при която в социалното подпомагане избираме универсалния подход, а в осигуряването диференцирания подход, създава усещането за непоследователност и принципност. Очевидно е обаче, че с наближаването на изборите тази тема става атрактивна, каза Адемов и припомни, че в предизборните платформи на управляващите, както и в  управленската програма няма записана такава подкрепа. В крайна сметка решението той определи като изненадващо, но очаквано от хората.

Депутатът подчерта, че ако мерките бъдат приложени, публичните финанси ще бъдат под по- голям натиск и добави, че не случайно бюджетният дефицит догодина ще бъде 3 на сто.

Той дебело подчерта, че минималните пенсии и въобще пенсиите у нас, не отговарят на потребностите и очакванията на българските пенсионери. В същото време предупреди, че от 13,5 млд. лева по Закон 5 млд. лева са от данъци, което поставя под съмнение осигурителния характер на пенсиите. Това създава още повече дефицит, коментира Адемов. 

ДПС ще решава дали да подкрепи допълнителните социални плащания, когато бъдат внесени в парламента, но и в момента Адемов оценява, че част от тях са необходими, защото ще се помогне на семействата, а това  ще доведе и до увеличаване на потреблението, а оттам и на икономическия растеж и приходите в бюджети. 

„Това са позитивните ефекти, които не може да не се отчете. Задължително обаче трябва да се напомни, че в предизборна ситуация рогът на изобилието се излива, но не винаги се постига желаният изборен резултат. Така беше през 2009 година, когато се увеличиха пенсиите, но спечели ГЕРБ. Едно наум трябва де се има при социалните политики“, заключи Хасан Адемов. 

Цялото интервю с д-р Хасан Адемов може да чуете ТУК

БНР

Pin It on Pinterest