Готово е външното пространство на бърнестото мече Шрея в Столичния Зоопарк

Шрея вече  разполага с дом от 1 декар, с естествена растителност, басейн, водопад, изкуствени скали и дървета.

 Кметът на София   Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния  общинския съвет Георги Георгиев посетиха Зоопарка, за да видят извършените дейности по облагородяване на зоните. За изграждане на новото   външно пространство  са осигурени средства от дарители. Заграждението и бърлогата  са изрисувани от художника Любка Маринкова, на която се дължат и рисунките върху атрактивните варели в Зоопарка.

В края на миналата година бе готов и домът на мечока Лиам като  графитите са дело на известния художник Насимо. В момента зоната на двете бърнести мечета в зоопарка отговаря на всички изисквания на ЕАЗА за отлеждане на този вид и  е една от най-модерните на Балканите.

Бърнестата мечка Шрея пристигна в София  от Сингапур в края на миналата година като сумата за трансфера и бе осигурена от Столичната община.

През 2018 г. Столичният зоопарк бе одобрен да участва в Европейска програма за застрашените видове (EEP) за опазване на бърнестата мечка. Програмата е консервационен инструмент на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА), чиято основна цел е опазването и размножаването на редки и ценни видове. Софийският зоопарк се  нарежда сред осемте зоопаркове в Европа, които притежават този ценен и интересен вид мечка.

Pin It on Pinterest