Готов е електронният бюлетин, посветен на Международния ден без тютюнев дим

Готов е електронният бюлетин за м. ноември 2021 г. на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества към Община Ловеч.

Той е посветен на 18 ноември – Международният ден без тютюнев дим.

Едва ли има дете, което да харесва тютюневия дим. Виждали сме недоволството, граничещо с отвращение на дете, което неволно се окаже в облака на току-що издишан цигарен дим. Междувременно някои деца много преди тийнейджърските години започват да пушат. Може би от подражание или силно желание да се изживяват пораснали и независими. Едно е сигурно – децата, които са пасивни пушачи, боледуват по-често. Клиничните наблюдения показват, че инфекциите на дихателни пътища при децата, бронхиалната астма и алергиите, са свързани с постоянното дишане на замърсен с цигарен дим домашен въздух.

Международният ден без тютюнев дим се отбелязва за първи път в САЩ през 1977 година по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS), всеки трети четвъртък от месец ноември. Целта е специалистите работещи в сферата на превенцията и лечението на наркотичната зависимост, да обединят усилията си в този ден, за да достигнат до повече хора, към които да отправят своето послание за по-добър живот. За да има повече информация, за да има по-добра превенция, за да се постигнат по-добри резултати в тази неравностойна битка, е важно да сме солидарни със засегнатите от наркотичната зависимост и техните семейства. Да не разчитаме на случайността, че този проблем няма да засегне нашите деца, както и да не се доверяваме на източници на информация, които не са достоверни.

А най-искрените послания за живот, свободен  и независим на младите хора,  участвали в конкурса са публикувани в електронния бюлетин на ПИЦ, който може да видите в приложен файл.

Pin It on Pinterest