Гости от Унгария за празника на Шумен

За празника на града днес в Шумен пристигна г-н Ищван Пушкаш, зам.-кмет по култура, образование и социални дейности на побратимения унгарски град Дебрецен.

Той е придружен от г-жа Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист – Унгарски културен център в София. Двамата бяха посрещнати от Росица Антонова, временно изпълняваща длъжността кмет на Шумен и от зам.-кметовете Найден Косев, Татяна Костова, Светлана Маркова и Боян Тодоров.

Това е първото посещение на г-н Ищван Пушкаш в Шумен. „Много съм щастлив, че след двете години пандемия вече можем да пътуваме, да се срещаме и при първото ми идване тук ще се запозная най-напред с хора от сферата на културата. За нас е важно да продължим да поддържаме връзките между нашите два града особено в областта на културата. Освен това за мен е знаково и пристигането ни в Шумен точно днес, на 9 май – Деня на Европа“.

След обяд гостите ще разгледат къщата музей на Лайош Кошут, след което ще проведат среща с представители на културните институти в града.

Ищван Пушкаш и Сандра Мишкеди ще открият светлинната инсталация, подготвена за празника на града, в 18.00 часа днес в пространството срещу паметника на Лайош Кошут по главната пешеходна алея.

В програмата на гостите от Унгария днес е включено посещение на Шуменската крепост и на МК „Създатели на българската държава“, след което ще бъдат на празничния концерт под мотото „Нощ на европейската и световната музика“ с участието на ГДО „Михаил Биков“ и смесения хор „Проф. Венета Вичева“ с корепетитор Жанета Кацарова и диригент д-р Христо Атанасов от 20.00 часа в зала „Арена Шумен“.

Pin It on Pinterest