Региона

Главният секретар Ирена Тодорова представи опита на Областна администрация – Русе в управлението на кризи

Това се случи в рамките на обучение, което се проведе като част от инициативите по проект „НА ФОКУС – националният капацитет в областта на убежището и миграцията“.

Инициативата се реализира от Българския червен кръст, като партньори са Държавната агенция за бежанците при Министерския Съвет и Евроклуб „Жена“. В рамките на форума, който се проведе в село Мечка, главният секретар подчерта приноса и бързата реакция на Областната управа при изграждането на пункта за предварителен прием на укриански бежанци на ГКПП „Дунав мост“. Тя посочи, че благодарение на адекватната координация между всички представители на държавната и местната власт от страна на Областна администрация страната ни е била една от първите в Европейския съюз, изградили подобна структура, обединяваща различни ведомства. „Всеки от мигрантите, колкото и да е различен, може да допринесе за развитието на икономиката и обогатяването на културата“, категорична бе тя, като посочи, че за целта е необходима правилна държавна политика.

В рамките на обучението, в което участваха близо 30 представители на държавната и местната власт, както и на неправителствения сектор, бяха представени специфики при работата с граждани с временна закрила, както и с такива, търсещи международна закрила. Новопридобитите знания и умения са необходими за идентифициране на нуждите и предприемане на мерки за задоволяване на специалните потребности на гражданите на трети държави, които търсят международна закрила, както и на такива, получили вече временна закрила, но с фокус върху уязвимите групи.

До края на месеца предстоят още две подобни събития. Те ще бъдат съответно в Хасково и Стара Загора. Местата на конференциите не са подбрани случайно. Те се провеждат в градовете, където бежанският поток от различни държави е бил най-голям. По последни данни борят на украинските мигранти в Русенско е не повече от 200 души. По данни на Евростат в страната ни към началото на месец март тази година пребиват около 72 000 украински граждани.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest